Chłodnictwo Technologia w piekarni
Chłodnictwo
Technologia w piekarni
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Rok wydania: 2015
- ISBN: 9788301181345
- Ilość stron: 440
- Format: 15.5x24.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Chłodnictwo
Jak uniknąć strat jakości? Czy lepiej zamrażać ciasto z garą czy bez gary? Czym są i jak działają polepszacze do głębokiego mrożenia? Co się dzieje z drożdżami podczas mrożenia?
Przez siedem dni w tygodniu, o każdej porze dnia konsument chce mieć dostęp do szerokiej gamy świeżych produktów piekarniczych. Współczesna technologia pozwala rozdzielić czasowo fazy wytwarzania ciasta, garowania oraz wypieku. Najszersze pole manewru daje faza garowania, a największy sukces można osiągnąć dzięki zastosowaniu chłodnictwa.
Książka porusza szereg istotnych zagadnień technologicznych związanych z procesami chłodzenia i mrożenia różnych typów produktów spożywczych (stałych, płynnych, pakowanych, itp.). Ponadto znajdują się w niej informacje oraz wskazówki praktyczne na temat wykorzystania chłodnictwa w przemyśle spożywczym, takie jak:
- wydajność chłodzenia
- działanie chłodni a straty cieplne
- rodzaje urządzeń chłodniczych
? odroczone i przerwane garowaniu oraz technologia półzapieku
? mrożenie szokowe, próżniowe, kriogeniczne, adiabatyczne
? dopasowywanie receptur do potrzeb chłodnictwa
? produkcja drobnego pieczywa żytniego z zastosowaniem chłodnictwa
? analiza rentowności sklepowych stacji wypieku
? zapotrzebowanie mocy chłodniczej i porównywanie kosztów urządzeń chłodniczych
Dzięki zastosowaniu nowych technologii zakłady mają możliwość oferować swoim klientom szeroki asortyment produktów, usprawniać przebieg procesu produkcji, zaś klienci mają pewność zakupu produktów o najwyższej jakości.
Szczegóły: Chłodnictwo
Tytuł: Chłodnictwo
Podtytuł: Technologia w piekarni
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301181345
Tytuł oryginału: Kältetechnologie in der Bäckerei.
Język oryginału: niemiecki
Tłumacz: Błaszczak Agnieszka
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 440
Format: 15.5x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.765 kg
Redakcja: Losche Klaus