Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2 Pokarm dla ciała i ducha
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Pokarm dla ciała i ducha
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
- Rok wydania: 2014
- ISBN: 9788379694563
- Ilość stron: 608
- Format: 16.5x24.0cm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Niedostępna
Opis: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Prezentowany tom kontynuuje cykl książek poświęconych historii jedzenia, dietetyki i medycyny w antyku klasycznym i wczesnym Bizancjum. Autorzy przedstawiają studia odnoszące się do kolejnych grup pokarmów ? kontynuując wątek podjęty w książce Zboża i produkty zbożowe w źródłach medycznych antyku i wczesnego Bizancjum (tom XVI serii Byzantina Lodziensia), opisując rolę roślin strączkowych i warzyw, immanentnych składników diety starożytnych. Analizują też znaczenie mięs, podrobów i wyrobów wędliniarskich w kuchni i praktyce medycznej. Równie ważną częścią książki są teksty odnoszące się do kulturowych, ideologicznych i ekonomicznych aspektów żywności w życiu ówczesnych społeczności grecko-rzymskich i bizantyńskich. Aprowizacja Antiochii nad Orontesem nabiera znaczenia studium przypadku, zaś tekst o nawykach żywieniowych, smakoszostwie i poszczeniu ilustruje kontekst antropologiczny i historyczny diety.
Praca Pawła Filipczaka stanowi syntetyczne ujęcie zarządzania dostępnością żywności dla dużych skupisk ludzkich w okresie późnej starożytności. Antiochia nad Orontesem jest wdzięcznym przedmiotem badań ze względu na długotrwałą (i wciąż aktualną) tradycję badań archeologicznych i stosunkowo bogaty zasób źródeł pisanych. (?) Część druga tomu, autorstwa Macieja Kokoszki i jego współpracowników (Zofia Rzeźnicka i Krzysztof Jagusiak) to studium znakomite pod względem filologicznej akrybii, zawierające mnóstwo bardzo przydatnych informacji o obyczajach kulinarnych i dietetycznych Bizantyńczyków. (?) Zamieszczenie w tomie rozprawy Sławomira Bralewskiego uważam za niezwykle trafne. Pozwala bowiem zrozumieć pozamaterialne przyczyny konkretnej praktyki dietetycznej, (?) na podstawie drobiazgowej i erudycyjnej analizy setek świadectw źródłowych ówczesnego piśmiennictwa i pokazuje religijne znaczenie zwyczajów żywieniowych.
z recenzji dr hab. Anny Kotłowskiej (UAM)
Szczegóły: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Tytuł: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum II-VII w. Część 2
Podtytuł: Pokarm dla ciała i ducha
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Seria: BYZANTINA LODZIENSIA
ISBN: 9788379694563
Języki: polski
Rok wydania: 2014
Ilość stron: 608
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.84 kg
Redakcja: Kokoszko Maciej