Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu
Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu
Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
- Producent: Gaj
- Rok produkcji: 2014
- ISBN: 9788363537173
- Ilość stron: 120
- Format: 14,7x21 cm
- Oprawa: broszurowa
Niedostępna
Opis: Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu - Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Wytwarzamy ekologiczny ser ...w domu to druga publikacja z serii Biblioteczka Rękodzieła Ekologicznego EKO SMAK.Sery zagrodowe, ser domowy, bez sztucznych dodatków, konserwantów i barwników - możesz przyrządzić go samodzielnie korzystając z doświadczeń tych, którzy już dawno zdecydowali się wytwarzać ser samodzielnie. Przekazujemy doświadczenia rolników ekologicznych i kucharzy wytwarzających domowe sery.Dostępne w sklepach sery mają coraz gorszą jakość i smak. Często fałszuje się je różnymi dodatkami, m.in. olejami. Coraz więcej konsumentów decyduje się na zakup tradycyjnych ekologicznych serów gospodarskich lub stara się je wytwarzać rękodzielniczo w domu.Poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu przygotowaliśmy po to, by pokazać, że samodzielny wyrób smacznych serów nie jest trudny. Odwołujemy się do polskiej tradycji, ale przytaczamy również kilka zagranicznych przykładów.Przekazujemy autentyczne doświadczenia rolników ekologicznych z całego kraju. Świadomie staraliśmy się prezentować tylko najprostsze receptury i przepisy, możliwe do wykorzystania w każdym domu, zarówno w mieście jak i przede wszystkim na wsi.Warto spróbować receptur z ksiązki Wytwarzamy ekologiczny ser, gdyż tradycyjne ekologiczne sery są najcenniejsze biologicznie i zdrowotnie.Sięgając po poradnik Wytwarzamy ekologiczny ser poznasz / zobaczysz / zrozumiesz:- przepisy na sery wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych i małych- serowarniach całej Polski- domowy wyrób serów krok po kroku (dokładnie opisane zdjęcia)- opisy walorów zdrowotnych i dietetycznych różnych rodzajów serów- receptury najsławniejszych polskich kucharek z XIX i XX wieku- receptury na tradycyjne sery z różnych regionów Polski i Europy- jakie mleko najlepiej używać do wytwarzania sera- co trzeba mieć, aby wytwarzać najbardziej wartościowy ser- jak otrzymać własne podpuszczki (także wegetariańskie)- praktyczne porady, wskazówki i ciekawostki
Szczegóły: Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu - Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Tytuł: Wytwarzamy ekologiczny ser... w domu
Autor: Zbigniew Przybylak, Magdalena Przybylak-Zdanowicz
Producent: Gaj
ISBN: 9788363537173
Rok produkcji: 2014
Ilość stron: 120
Format: 14,7x21 cm
Oprawa: broszurowa