Mleczarstwo. Technika i technologia
dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander
Mleczarstwo. Technika i technologia
dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander
- Producent: Historyczna
- Rok produkcji: 2013
- ISBN: 978-83-935809-0-3
- Ilość stron: 462
- Format: 2150x3050
- Oprawa: Twarda w obwolucie
Niedostępna
Opis: Mleczarstwo. Technika i technologia - dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander
W wielu krajach książka ta jest traktowana jako podstawowe źródło informacji o technice i technologii mleczarskiej. Teraz po raz pierwszy po polsku ukazuje się to kompendium wiedzy o pozyskiwaniu i przetwarzaniu mleka zawierające szczegółowe opisy procesów przetwórczych oraz znajdujących w nich zastosowanie technologii i urządzeń w zakresie odbioru i przechowywania surowca mlecznego, obróbki cieplnej, tj. pasteryzacji i procesu UHT, wirowania i normalizacji, homogenizacji, filtracji membranowej oraz automatyzacji procesów przetwórczych. Omówione zostały technologie produkcji np. serów miękkich i twardych, masła, fermentowanych napojów mlecznych, lodów, proszku mlecznego, mleka zagęszczonego, przetwórstwo serwatki i inne. Pozycja niezbędna dla studentów, pracowników naukowych, menedżerów i kadr inżynieryjno-technicznych przemysłu mleczarskiego. Dla spragnionych wiedzy i poszukujących inspiracji do tworzenia innowacyjnych produktów mlecznych gdzie jakość i potrzeby konsumenta odgrywają kluczową rolę.
Opracowana z inicjatywy i przy współpracy specjalistów z firmy Tetra Pak, jednego z największych producentów systemów opakowaniowych i urządzeń przetwórczych do żywności płynnej, książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanowi kompleksowe ujęcie wszystkich aspektów związanych z produkcją mleczarską. Dzięki bogactwu ilustracji, tabel i schematów oraz użyciu polskiej terminologii ma szansę stać się wydawnictwem encyklopedycznym dla szeroko definiowanej branży mleczarskiej. Nadzwyczajny postęp techniczny, jaki w ostatnich latach dokonał się w polskim przemyśle mleczarskim był możliwy dzięki zaangażowaniu wysoko kwalifikowanej kadry, która na bieżąco śledzi literaturę fachową zawierającą informacje na temat nowych technik i technologii produkcyjnych i w szybkim tempie adaptuje takie rozwiązania na potrzeby polskiego przemysłu mleczarskiego. Książka Mleczarstwo. Technika i technologia stanie się bez wątpienia niezastąpioną pozycją w bibliotece każdego zainteresowanego problematyką przetwórstwa mleka.
Szczegóły: Mleczarstwo. Technika i technologia - dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander
Tytuł: Mleczarstwo. Technika i technologia
Autor: dr hab. inż. Lidia Zander, dr hab. inż. Zygmunt Zander
Producent: Historyczna
Kod paskowy: 9788393580903
ISBN: 978-83-935809-0-3
Rok produkcji: 2013
Ilość stron: 462
Format: 2150x3050
Oprawa: Twarda w obwolucie