Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu

Książka

Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu

  • Wydawnictwo: Ruthenus
  • Rok wydania: 2012
  • ISBN: 9788375301250
  • Ilość stron: 128
  • Format: 16.5x23.5 cm
  • Oprawa: oprawa broszurowa
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 18,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 18,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu - Krzysztof Antoniszak

Kochani! Oddaję w wasze ręce kolejną już książkę o tematyce kucharskiej z pogranicza łemkowsko-bojkowskiego, a nade wszystko z terenu Karpat Zachodnich. Teren, jaki objąłem badaniem, praktycznie zaczyna się w okolicach Sławska na Ukrainie, a kończy się gdzieś w okolicy Buska, Krynicy Górskiej. Zbierane od wielu, wielu lat przepisy, w dużej mierze od osób, które już spożywają niebiańskie potrawy, trudno jest zestawić w jakąś chronologię lub też podawać je pod kątem walorów smakowych, czy też według spisu alfabetycznego. Podaję je tak, jak zostały spisane. Dużą trudność przysporzyły mi tłumaczenia z pamiętników gospodyń z tamtych czasów, które pisane były w mieszanym języku bojkowsko-łemkowsko-rusnacko-węgiersko-słowacko-ukraińsko-niemiecko-rumuńsko-polskim. W wielu przypadkach trzeba było domyślać się, z jakich składników i jak zrobić daną potrawę. Najprostszym rozwiązaniem było ugotowanie jej metodą prób i błędów. (…) Chciałbym tu dodać, że zapiski te mające `set` lat, w wielu przypadkach dotykały znamienitych wydarzeń, które miały miejsce na tej ziemi i nie są znane obecnym historykom. Na podstawie starej bieszczadzkiej kuchni można odtwarzać historię tej ziemi, czasy mlekiem i miodem płynące oraz okres tzw. nędzy galicyjskiej, która nie omieszkała tej ziemi ominąć. (…) Można więc w tej książce znaleźć potrawy bardzo proste i prymitywne, które pozwalały na jako takie przeżycie, ale można również srodze się zdziwić, kiedy potrawy będą bardzo zacne i drogie. Ponad wszystko jednak, prymitywność przygotowania tych potraw i ich zadziwiający, wspaniały smak nie mają sobie równych w żadnym innym rejonie świata.
Krzysztof Antoniszak


Szczegóły: Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu - Krzysztof Antoniszak

Tytuł: Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu
Autor: Krzysztof Antoniszak
Wydawnictwo: Ruthenus
ISBN: 9788375301250
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 128
Format: 16.5x23.5 cm
Oprawa: oprawa broszurowa
Waga: 0.214 kg


Recenzje: Kuchnia Bieszczadu czyli to jedli i pili Łemkowie i Bojkowie ponad 100 lat temu - Krzysztof Antoniszak

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×