Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało
Ella Woodward
Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało
Ella Woodward
- Wydawnictwo: Znak Literanova
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788324035533
- Ilość stron: 256
- Format: 17.5 x 24.0 cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało - Ella Woodward
Ella dzięki zmianie sposobu odżywiania przeżyła największą przygodę swojego życia. Nowe menu nie tylko uleczyło ją z ciężkiej choroby, ale też pomogło odnaleźć życiową pasję: niemal z dnia na dzień zrezygnowała z kariery modelki, żeby poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego.
Jej smakowite, naturalne, roślinne, bezglutenowe przepisy są absolutnie wyjątkowe: do przygotowania tych dań nie będziecie potrzebowali skomplikowanych składników ani sprzętu rodem z laboratorium, a mimo to w zaledwie parę minut osiągniecie spektakularne rezultaty.
Zagraniczna prasa huczy od doniesień o szerzącym się Efekcie Elli - zaraźliwym entuzjazmie do zdrowego, roślinnego odżywiania, idealnego dla samopoczucia, formy i urody.
Smakowita Ella to prawdziwy fenomen: w Wielkiej Brytanii sprzedało się ponad 200 000 egzemplarzy tej książki, a jej blog co miesiąc odwiedza ponad 2 000 000 czytelników.
Książka zawiera ponad 100 pysznych, zdrowych i sprawdzonych przepisów, które pokochacie wy i wasze ciała.
Szczegóły: Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało - Ella Woodward
Tytuł: Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało
Autor: Ella Woodward
Wydawnictwo: Znak Literanova
ISBN: 9788324035533
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Borzobohata-Sawicka Maria
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 256
Format: 17.5 x 24.0 cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.82 kg
Recenzje: Smakowita Ella. Cudowne produkty i przepyszne jedzenie, które pokochacie ty i twoje ciało - Ella Woodward
Smakowita Ella to według mnie bardzo ciekawa i wyjątkowa książka kulinarna. Powstała w wyniku zmiany trybu życia, a co za tym idzie również diety autorki. Uznała ona to za konieczne ze względu na pojawienie się w jej życiu ciężkiej choroby. We wstępie dowiadujemy się jak doszło do tych wszystkich zmian, co ją skłoniło do zdrowego stylu życia i pisania o tym na blogu. Następnie autorka podaje mnóstwo przydatnych informacji na temat produktów, sposobów przygotowywania posiłków. Książka jest przepełniona smakowitymi przepisami oraz apetycznymi ilustracjami. Wszystkie jej przepisy oparte są na produktach roślinnych i bezglutenowych. Najważniejsze zdanie, które utkwiło mi w głowie po lekturze książki Elli – liczcie wartości odżywcze, a nie kalorie. Książkę trzymam na półce w kuchni i często po nią sięgam przygotowując posiłki dla mojej rodziny.BarbaraA 2016-03-17 11:51:12
Świetna książka dla tych, którzy lubią zdrowe jedzenie lub chcą zacząć zdrowo jeść. Przykład Elli mobilizuje i pokazuje, że jest to możliwe, nawet jak jesteśmy „uzależnieni” od słodyczy, a wszelka zielenina dla nas nie istnieje. Ella opisuje swoją historię przejścia na wegetarianizm, jedzenie bezglutenowe, rezygnację ze słodyczy w stereotypowym rozumieniu tego słowa (jej ciasteczka z granoli bez grama cukru, zdrowe, proste w wykonaniu i - co najważniejsze dla miłośników słodyczy - słodkie i przepyszne).Książka ciekawie skonstruowana, każdy rozdział skupia się na innych rodzajach jedzenia: warzywach, owocach, nasionach, roślinach strączkowych itp. W każdym z rozdziałów są opisane najważniejsze składniki danego jedzenia, najczęściej przez nią wykorzystywane, po czym są przepisy przez nią stworzone. W kuchni Elli są pewne dominujące składniki, które są podstawowe dla tworzenia różnych przepisów (przykładowo masło migdałowe, tahini, nasiona chia, ziarna różne i inne). Są to składniki, które w naszych sklepach, z racji coraz większej mody z jednej strony, a świadomości dotyczącej zdrowego odżywiania z drugiej, są powszechnie dostępne. Składniki te przydają się chcąc gotować z Ellą. Mając tę bazę wystarczy, według smaku na dany dzień, dokupować określone warzywa, owoce i gotowanie z jej przepisów jest bardzo proste. Ja nadal jestem na etapie wypróbowania Jej kuchni. Urzeczona jestem wspomnianymi ciasteczkami z granoli, jak również zapiekanką owsianą – świetną alternatywą dla zwolenników porannych owsianek. Ogromnie ciekawi mnie ciasto na gofry na bazie bananów, Jej chleb stworzony właściwie z samych ziaren, jak również Jej propozycje koktajli – czekam na cieplejsze dni, by je wypróbować.Dodatkowo w książce są przepisy na samodzielne wykonanie mleka migdałowego i tym podobnych dodatków, których nie trzeba kupować w sklepie, a wykonać samemu – wówczas mamy pewność, że jest to zdrowe.Polecam tę książkę, która poza ciekawymi przepisami, opisem wartości odżywczych różnych produktów i historią Elli, przekonuje również sposobem wydania, pomocnym uporządkowaniem całości oraz pięknymi zdjęciami – które dla mnie są niezbędnym dopełnieniem książki kucharskiej.Smacznego!Za książkę dziękuję wydawnictwu Znak Literanova!kuccino 2016-05-20 11:11:19