Dzika strona jedzenia Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno utracony smak ora
Jo Robinson
Dzika strona jedzenia
Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno utracony smak ora
Jo Robinson
- Wydawnictwo: Vivante
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788365442895
- Ilość stron: 372
- Format: 16.5x24.0cm
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Niedostępna
Opis: Dzika strona jedzenia - Jo Robinson
Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność.
Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie.
To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż.
Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Szczegóły: Dzika strona jedzenia - Jo Robinson
Tytuł: Dzika strona jedzenia
Podtytuł: Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno utracony smak ora
Autor: Jo Robinson
Wydawnictwo: Vivante
ISBN: 9788365442895
Tytuł oryginału: Eating on the Wild Side. The Missing Link to Optimum Health
Tłumacz: Kaszkur Zuzanna
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 372
Format: 16.5x24.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.62 kg