Kuchnia Pałucka
Krzysztof Leśniewski
Kuchnia Pałucka
Krzysztof Leśniewski
- Producent: Gaj
- Rok produkcji: 2016
- ISBN: 9788363537425
- Ilość stron: 160
- Format: 17,5x24 cm
- Oprawa: broszurowa
Niedostępna
Opis: Kuchnia Pałucka - Krzysztof Leśniewski
Czornina z owijonkami, drożdżok z rabarbarym, zupa chlebowa, zupa z korbola, gomółki te potrawy to zaledwie przedsmak bogactwa tradycyjnej kuchni Pałuk. Kulinarne dziedzictwo tego, położonego między Pomorzem, Kujawami a Wielkopolską regionu intryguje i smakuje!
Kuchnia Pałucka to zbiór ponad 150, wzbogaconych zdjęciami, przepisów. Krzysztof Leśniewski przewertował dziesiątki starych książek kucharskich i rozmawiał z regionalnymi gospodyniami. Zebrane przepisy wypróbował w praktyce, m.in. gotując podczas licznych regionalnych wydarzeń.
Każda z potraw doczekała się również zdjęcia. Stare receptury zostały dostosowane do współczesnych warunków (niegdyś przepisy były raczej ogólnymi wskazówkami, dziś oczekujemy bardziej precyzyjnych instrukcji).
Starając się podtrzymywać tradycję sezonowości w kuchni, autor pogrupował przepisy według czterech pór roku pozwala to na czerpanie kulinarnych inspiracji i sięganie po receptury, które w danym okresie roku można przyrządzić z najzdrowszych i najłatwiej dostępnych składników. Przepisy wzbogacają opisy regionalnych zwyczajów i obrzędów.
Szczegóły: Kuchnia Pałucka - Krzysztof Leśniewski
Tytuł: Kuchnia Pałucka
Autor: Krzysztof Leśniewski
Producent: Gaj
ISBN: 9788363537425
Rok produkcji: 2016
Ilość stron: 160
Format: 17,5x24 cm
Oprawa: broszurowa