Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia. Część 2. Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Joanna Ewa Kowalska
Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia. Część 2. Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Joanna Ewa Kowalska
- Producent: Format-AB
- Rok produkcji: 2016
- ISBN: 9788389184702
- Ilość stron: 114
- Format: 17 x 24 cm
- Oprawa: miękka
Niedostępna
Opis: Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia. Część 2. Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Joanna Ewa Kowalska
Zbiór ćwiczeń Planowanie i ocena żywienia to nowoczesny zestaw zadań przygotowujący ucznia technikum lub słuchacza kursu do egzaminu z kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. Każdy rozdział ćwiczeń poprzedzony jest krótkim teoretycznym wstępem, który pozwala na szybkie usystematyzowanie wiedzy z zakresu żywienia człowieka. Zamieszczone w dalszej części ćwiczenia utrwalają nabyte umiejętności z planowania i oceny żywienia. Na końcu rozdziałów zbioru ćwiczeń znajduje się słowniczek ABC wyjaśniający trudniejsze terminy użyte w zadaniach. Ćwiczenia ze względu na dużą objętość materiału, zostały podzielone na dwie części: Pierwsza część ćwiczeń obejmuje następujące tematy: składniki pokarmowe i ich źródła, wpływ składników pokarmowych na funkcjonowanie organizmu człowieka, przemiany składników pokarmowych w organizmie człowieka oraz normy żywienia. Druga część to ćwiczenia z planowania i oceny żywienia uwzgledniające pozostałe tematy: grupy żywności, zamienność produktów w grupach, zasady racjonalnego żywienia, zasady planowania jadłospisów, żywienie różnych grup ludności, obliczanie wartości energetycznej i odżywczej potraw, ocena żywienia, wegetarianizm oraz alternatywne sposoby żywienia. Ćwiczenia uczą zasad racjonalnego żywienia, zachęcają do oceny własnego sposobu odżywiania się i unikania niebezpieczeństw zdrowotnych jakimi są współczesne choroby cywilizacyjne.
Szczegóły: Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia. Część 2. Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych - Joanna Ewa Kowalska
Tytuł: Planowanie i ocena sposobu żywienia. Ćwiczenia. Część 2. Kwalifikacja T.15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Autor: Joanna Ewa Kowalska
Producent: Format-AB
ISBN: 9788389184702
Kategoria: Podręczniki
Szkoła branżowa I stopnia
Podręczniki do Egzaminu kwalifikacji zawodowej
Przedmiot: Przedmioty zawodowe
Języki: polski
Rok produkcji: 2016
Ilość stron: 114
Format: 17 x 24 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.195 kg