Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
- Wydawnictwo: Avalon
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788377301906
- Ilość stron: 444
- Format: 16.0x23.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
Prezentowana praca to zbiór studiów dotyczących biologicznych, gospodarczych i kulturowych aspektów historii wyżywienia. Można zauważyć tu wpływ zarówno tradycyjnego podejścia szkoły Annales z lat 60-tych, nowe ujęcia korzystające z doświadczeń szkoły Flandrina, ale również pozostające w najbardziej tradycyjnym podejściu prace z dominującą warstwą anegdotyczną, literalnie odczytujące teksty o pożywieniu. Mamy zatem do czynienia z konfrontacją różnych podejść, nurtów i szkół, jak i sposobów pisania o historii wyżywienia i historii kulinarnej.
Szczegóły: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
Tytuł: Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w perspektywie historycznej
Wydawnictwo: Avalon
ISBN: 9788377301906
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 444
Format: 16.0x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.685 kg
Redakcja: Jędrzejewski Przemysław, Magiera Piotr, Skrężyna Klaudia, Szuster Gabriel