Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana

,

Książka

Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana

,

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 109,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 109,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana - Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki

Książka Alkohole w Polsce i na świecie przewodnik barmana autorstwa Macieja Zarzeckiego (założyciel Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów) i Łukasza Zarzeckiego (trener w Ogólnopolskiej Szkole Barmanów) to ekskluzywnie wydana, bogato ilustrowana, 360-stronicowa publikacja. Zawiera 310 ilustracji obrazujących opisywane alkohole (zdjęcia butelek, destylarni, magazynów leżakowych, aparatury destylacyjnej, poszczególnych etapów produkcji, koktajli, zdjęcia historyczne, mapki ilustrujące regiony produkcji i wiele innych). To jedyna na polskim rynku tak kompleksowa publikacja przedstawiają świat mocnych alkoholi, takich jak: wódka, wódki gatunkowe, gin, whisky (Szkocja, Irlandia, Stany Zjednoczone, Kanada, Japonia), brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de Jerez, likiery (dokładny opis ponad 50 marek!), tequila, mezcal, sotol i inne. Autorzy skupili się na ukazaniu w/w alkoholi przede wszystkim przez pryzmat polskiego rynku, opisanych jest jednak również wiele marek, które choć w Polsce nie są powszechne, to nie sposób ich pominąć ze względu na znaczenie na świecie i rolę, jaką odgrywają w klasycznej miksologii. Jeden z rozdziałów został poświęcony niszowym, regionalnym polskim producentom, którzy tworzą doskonałe, unikatowe alkohole, nawiązujące do niezwykle bogatej tradycji polskiego gorzelnictwa. Poza napojami spirytusowymi obszerne rozdziały dotyczą także piwa, wermutów i klasycznych koktajl. Autorzy nawiązali współpracę ze specjalistami z kilku dziedzin. Rozdział zatytułowany Historia i technologia napojów alkoholowych napisała dr hab. Edyta Lipińska z Zakładu Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności w SGGW w Warszawie. Wermuty opisuje Michał Bardel, redaktor naczelny magazynu Czas Wina, autor licznych publikacji z zakresu wiedzy o winie. Autorem rozdziału o piwie jest Maciej Chołdrych, założyciel firmy Piwoznawcy, konsultant branży piwowarskiej i wybitny popularyzator wiedzy o piwie w Polsce. Ostatni rozdział o historii kultowych napojów mieszanych napisali Rafał Ciesielski i Jacek Wojdyło z BarMagazyn.pl.


Szczegóły: Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana - Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki

Tytuł: Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana
Autor: Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki
Wydawnictwo: Ogólnopolska Szkoła Barmanów
ISBN: 9788393394517
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 360
Format: 17.0x24.1
Oprawa: Twarda
Waga: 1.102 kg


Recenzje: Alkohole w Polsce i na świecie Przewodnik barmana - Łukasz Zarzecki, Maciej Zarzecki

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×