Enzymy w technologii spożywczej
Enzymy w technologii spożywczej
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788301187798
- Ilość stron: 480
- Format: 16.5x23.5cm
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Enzymy w technologii spożywczej
Enzymy odgrywały istotną rolę przy wytwarzaniu żywności już 2000 p.n.e., kiedy to Egipcjanie i Sumerowie zastosowali proces fermentacji w piwowarstwie, wytwarzaniu pieczywa oraz serów, zaś około 800 p.n.e. zaczęto wykorzystywać żołądki bydła oraz enzym chymozynę przy produkcji serów.
Enzymy w technologii spożywczej to publikacja przedstawiająca najbardziej aktualne informacje na temat współczesnych technologii wytwarzania i stosowania enzymów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Kolejne rozdziały przedstawiają podstawy teoretyczne jak również praktyczne zastosowania enzymów endogennych oraz egzogennych w technologii żywności i napojów oraz opisują, w jaki sposób enzymy przyczyniają się do poprawy jakości surowców, a w jaki modyfikują zjawiska biochemiczne i fizyczne, które określa się mianem ?przetwórstwa żywności?.
Szczegóły: Enzymy w technologii spożywczej
Tytuł: Enzymy w technologii spożywczej
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301187798
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 480
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.77 kg
Redakcja: J. Whitehurst Rober, van Oort Maarten