Lecz się jedzeniem Diety do zadań specjalnych

Książka

Lecz się jedzeniem
Diety do zadań specjalnych

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 39,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 39,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Lecz się jedzeniem - Haylie Pomroy

7 wiarygodnych metod, dzięki którym twój organizm odzyska zdrowie poprzez właściwe odżywianie
Sposób na: kłopoty trawienne * przewlekłe zmęczenie * zaburzenia hormonalne * przygnębienie * wysoki cholesterol * cukrzycę * problemy autoimmunologiczne

Chcesz czuć się świetnie, uodpornić swoje ciało na choroby i utrzymać idealną wagę? Lecz się jedzeniem! Haylie Pomroy, znana dietetyczka i autorka bestselleru Nr 1 ?New York Timesa? ? książki Dieta przyspieszająca metabolizm ma dla ciebie idealną receptę.
W młodości autorka sama borykała się z licznymi poważnymi problemami zdrowotnymi. To dlatego postanowiła dowiedzieć się, jak można sobie pomóc. Ta podróż po wiedzę nie tylko uratowała jej życie, ale i zupełnie je zmieniła. W książce, którą trzymają Państwo w ręku Haylie po raz pierwszy dzieli się swoimi osobistymi przeżyciami. Udostępnia także superskuteczne programy żywieniowe, które stworzyła w oparciu o wypracowane przez siebie metody, które uratowały jej życie i sprawiły, że dziś może się nim cieszyć w pełni. Te właśnie programy od dziesięcioleci przynoszą świetne efekty w jej klinikach, w których pomogła już tysiącom osób.
Nasze ciała zawsze coś do nas mówią, przekazują swoje potrzeby. Musimy tylko nauczyć się ich słuchać.
Czasem organizm szepcze ? nie mamy energii, kiepsko się czujemy, dokucza nam niestrawność albo ZDJ [zespół drażliwego jelita], albo po prostu zaczynamy wyglądać w sposób, który nam nie odpowiada i z którym się nie utożsamiamy.
Kiedy indziej organizm podnosi głos i żeby zwrócić naszą uwagę, zmienia metabolizm. Rośnie nam poziom cholesterolu (tylko troszeczkę), stajemy się drażliwi, przeczuleni albo na odwrót - ?przymuleni?.
Bywa też, że ciało dosłownie krzyczy o pomoc. Rozwija się u nas stan przedcukrzycowy albo wręcz jawna cukrzyca, a nasz układ odpornościowy głupieje i zaczyna atakować własne tkanki. Każdy z tych sygnałów ujawnia głębszy problem, na który odpowiedzią nie są leki lecz właściwe odżywianie.
Jeśli więc masz problemy żołądkowe, ciągle czujesz się zmęczony, twoje hormony dawno zapomniały, co to równowaga, masz wahania nastroju i kłopoty z koncentracją, podwyższone stężenie cholesterolu, trudności z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi albo problemy natury autoimmunologicznej ? w tej książce znajdziesz remedium na swoje kłopoty. Dzięki zamieszczonym tu zindywidualizowanym planom żywieniowym będziesz mógł, Czytelniku, przywrócić ciału pełnię życia i energii po prostu... właściwie jedząc.


Szczegóły: Lecz się jedzeniem - Haylie Pomroy

Tytuł: Lecz się jedzeniem
Podtytuł: Diety do zadań specjalnych
Autor: Haylie Pomroy
Wydawnictwo: Słowne (dawniej Burda Książki)
ISBN: 9788377787212
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 380
Format: 14.0x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.47 kg


Recenzje: Lecz się jedzeniem - Haylie Pomroy

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Choć nie czytałam światowego bestsellera, jakim jest Dieta przyspieszająca metabolizm autorstwa Haylie Pomroy, to jednak chętnie sięgnęłam po jej inną – ponoć już 4 książkę, Lecz się jedzeniem. To kompleksowa pozycja, której celem jest przedstawienie podstawowych zasad diety dostosowanej do 7 różnych schorzeń. W związku z tym, że ostatnio dietetyka stała mi się niezwykle bliska i szkolę się w tej tematyce tak, aby kiedyś mieć takowy zawód w ręku, to nikogo zapewne nie zdziwi fakt, że rozwijam się w tej dziedzinie, wyszukuję różnego rodzaju nowinki i doniesienia oraz sięgam po każdą książkę, która dietetyki dotyczy.Pozycja ta została podzielona na kilka zasadniczych części. Wstęp prezentuje krótką historię życia autorki i wyjaśnia dlaczego zajęła się ona wpływem odżywiania na ludzkie zdrowie. Tam okazuje się, że sama borykała się od dziecka z wieloma problemami. Momentami wydawało mi się to wręcz przesadzone i absurdalne, ale kto wie – może faktycznie cierpiała na tyle schorzeń. Może każdy z nas cierpi na wiele różnych dolegliwości, ale jakoś specjalnie nie przywiązujemy do tego wagi, nie diagnozujemy się. Pierwsza część z kolei to takie wprowadzenie do całości – dowiadujemy się co nieco o tym, co jest receptą na zdrowie, o tym, że każdy ma inny metabolizm i możemy regulować swoje geny, o tym, że należy słuchać swojego ciała. To dosyć proste elementy, z którymi spotkałam się już nie raz, ale pozytywną rzeczą jest to, że autorka nie cofa się do oczywistości takich jak unikanie fast foodów czy przetworzonej żywności. Z tego, że jest to niezdrowe, każdy prawdopodobnie zdaje sobie sprawę.Kolejne części prezentują już diety, a właściwie zasady prawidłowego odżywiania dostosowane do każdego zaprezentowanego schorzenia. W moim odczuciu największy nacisk został położony na dolegliwości trawienne oraz zespół chronicznego zmęczenia, ale to nie wszystko. Autorka porusza również tematykę problemów takich jak zaburzenia hormonalne kobiet i mężczyzn, stan podwyższonego cholesterolu i zaburzenia metabolizmu tłuszczów, zmiany nastroju zaburzenia na tle nerwowym, cukrzyca czy spadek odporności. Każdy taki rozdział jest napisany zgodnie z pewnym konkretnym i przejrzystym schematem. Na początek leci krótka diagnostyka, której możemy dokonać sami, ale wiadomo – czasami i z tym przesadzamy. Następnie otrzymujemy jasne wskazówki dotyczące odżywiania, na co powinniśmy zwrócić uwagę, jakie produkty stosować oraz przykładowy jadłospis z przepisami. Świetną sprawą jest również to, że autorka do każdego schorzenia podaje przykładowe ćwiczenia i mówi, jaki trening będzie najbardziej odpowiedni. Nie stroni również od zaprezentowania naukowej strony problemu oraz od konsultacji lekarskich, głównie bazując na morfologii krwi, z której wiele można wyczytać, o ile zwróci się uwagę na konkretne parametry. Cieszy mnie fakt, że wspomina o epigenetyce i potrafi zmotywować czytelnika w rzetelny sposób. Nie owija w bawełnę, tylko prezentuje prawdę, choć przyznaję, że niektóre zalecenia kłócą się z tym, co jest mi znane, ale wiadomo – ile ludzi tyle szkół i opinii. Przykładowo, sama nie preferuję jedzenia owoców w godzinach popołudniowych czy wieczornych, natomiast Haylie Pomroy zaleca to w jednym ze swoich systemów żywieniowych.Lecz się jedzeniem to dobra i rzetelna pozycja, po którą mogą sięgnąć nie tylko dietetycy, ale każdy, kto interesuje się zdrowym odżywianiem i wierzy, że jedzenie może być lekarstwem. Na końcu książki znajduje się podsumowanie i zbiór podstawowych składników dopasowanych do każdego zaburzenia, więc zawsze, gdy nam się coś zapomni, to nie musimy szukać w samym tekście, a wystarczy, że zerkniemy na ostatnie strony. Ogółem jestem zadowolona z lektury i wierzę, że ta pozycja przyda mi się w dalszym życiu – czy to w pracy, czy gdy mnie lub kogoś bliskiego spotka jakiś problem zdrowotny. Dlatego polecam! 2017-01-08 09:04:05


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: