Kuchnia portugalska

Książka

Kuchnia portugalska

  • Wydawnictwo: Olesiejuk
  • Rok wydania: 2020
  • ISBN: 9788327452351
  • Ilość stron: 192
  • Format: 22.5x29.5cm
  • Oprawa: Twarda z obwolutą
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 24,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 24,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kuchnia portugalska - Elżbieta Adamska

Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau á gomes de sá, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...


Szczegóły: Kuchnia portugalska - Elżbieta Adamska

Tytuł: Kuchnia portugalska
Autor: Elżbieta Adamska
Wydawnictwo: Olesiejuk
ISBN: 9788327452351
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 192
Format: 22.5x29.5cm
Oprawa: Twarda z obwolutą
Waga: 1.082 kg


Recenzje: Kuchnia portugalska - Elżbieta Adamska

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: