Kuchnia na plebanii 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń
Łukasz Modelski
Kuchnia na plebanii
200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń
Łukasz Modelski
- Wydawnictwo: Literackie
- Rok wydania: 2016
- ISBN: 9788308062463
- Ilość stron: 240
- Format: 15.0x21.5cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Kuchnia na plebanii - Łukasz Modelski
Zasobne plebanie, osiem wspaniałych gospodyń i dwieście wyśmienitych przepisów z różnych stron Polski. Niektóre mają po 170 lat, inne zostały spisane na potrzeby książki, bo przecież gotować można na orientację jak twierdzi jedna z bohaterek. Ważne, żeby smakowało.
Smakuje, i to jak! Czasem tak, że gospodynie są zapraszane z jednej parafii do drugiej. Zdarza się, że gości zaprosi się za dużo, wówczas z takiej opresji muszą wybrnąć. Wykazują się tu sporym taktem i wiedzą, np. w sytuacjach: Co wrzucić do garnka na komendę zagraj, paluchy czy zarzutka Czy wypuścić chleb z pieca, gdy puka Dokąd uciekły z plebanii raki A także o rosole, co ma mrugać leciutko, ot, jak chłopak do swojej lubej.
Kuchnia na plebanii doskonale wpisuje się w trend powrotu do tradycji zarówno pod względem kulinarnym, jak i kulturowym. To mieszanka dawnych obyczajów, anegdoty, slow-foodu ze szczyptą nowoczesności. Książka, która z łatwością zaspokoi zarówno ciekawość, jak i podniebienie także to świeckie.
Szczegóły: Kuchnia na plebanii - Łukasz Modelski
Tytuł: Kuchnia na plebanii
Podtytuł: 200 tradycyjnych przepisów księżowskich gospodyń
Autor: Łukasz Modelski
Wydawnictwo: Literackie
ISBN: 9788308062463
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 240
Format: 15.0x21.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.425 kg
Recenzje: Kuchnia na plebanii - Łukasz Modelski
Utarło się powiedzenie, że na plebaniach jada się obficie i tłusto.Jak zajrzałam do tej książki i zaczęłam wnikliwie czytać, okazało się, że na plebaniach z reguły panowały czterodaniowe obiady: treściwe zupy, ciężkawe mięsa, domowy drób, masło i śmietana oraz kompot.Autorowi tej książki udało się znaleźć takie gospodynie, które uczyły się tej sztuki gotowania z czwartego czy piątego pokolenia.Kiedyś wystawne przyjęcia, imieniny proboszcza czy wizytacje biskupie są dzisiaj rzadkością.Gotowanie dla 40- stu czy więcej osób to było wyzwanie, ale dziś już się nie zdarza.Nawet gdy na plebanie trafiły przeróżne diety, to księżowskie kucharki podchodziły z rezerwą.Autor zebrał przepisy i wypowiedzi kucharek z plebanii niemal z całej Polski.Są tu: kucharka z Kujaw, która proponuje np. zupę z węgorza, pieczony zając, czy pieczone prosię.Pani Maria z Nowego Sącza znana jest z idealnego rosołu, domowego chleba, czy kołacza z serem.Pani Ela zaś z Dąbrowy Górniczej proponuje zupę nic, parzybrodę i wiele, wiele innych i ciekawych przepisów.Wśród tych wszystkich przepisów uderzyła mnie prostota. Nie są to przepisy wymyślane lecz proste, łatwe, a co najważniejsze przygotowywane z łatwo dostępnych produktów.Do tego każda z kucharek opowiada o zwyczajach i potrawach wigilijnych i święconkach wielkanocnych.Mięso kucharki z reguły kupują u sprawdzonych rolników, którzy wyrabiają te wyroby z własnego chowu, uprawiają swoje pole.Na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia może warto zajrzeć do tej książki, poczytać przepisy, a może jakiś przepis stanie się inspiracją dla Was, jak stał się dla mnie: zakwas na barszcz czerwony, który właśnie przygotowałam.Książka została przepięknie wydana, w twardej oprawie, w czerwonym kolorze, ze złotymi literami i czerwoną wstążeczką zaznaczającą przepisy.Zawiera 219 stron, i ponad 200 przepisów, porad i propozycji, z których warto skorzystać.Bardzo zachęcam, a na koniec dodam, że na pierwszej stronie książki swoje recenzje umieścili: Agnieszka Kręglicka i Wojciech Modest Amaro.Książka ta to także świetny prezent na święta.Życzę miłej lektury.Polecamy, zespół dobrerecenzje.pldobrerecenzje.pl 2016-12-21 20:49:05
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Łukasz Modelski (7)
- Północna droga. Tom 4. Trzy młode pieśni (Zysk i S-ka) - Miękka
- Trzy młode pieśni (Audiobook) (Aleksandria) - Digipack
- Droga przez mąkę (Znak) - miękka ze skrzydełkami
- Mała historia kuchni. Dzieje się je (Bajka) - Twarda
- Przy stole z tyranem (Znak Koncept) - Miękka ze skrzydełkami
- PRZEKRÓJ 1/2024 (PRZEKRÓJ) - miękka
- Pyszne przypadki. Niewiarygodne historie słynnych dań (Dwie Siostry) - Twarda