Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)

,

Książka

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)

,

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.

Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.


Szczegóły: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Tytuł: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.)
Podtytuł: Byzantina Lodziensia XXVIII, Cz. III. Jajka mleko i produkty mleczne w medycynie i w sztuce kulinarnej (I-VII w.)
Autor: Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
ISBN: 9788380884786
Języki: polski
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 260
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.405 kg


Recenzje: Dietetyka i sztuka kulinarna antyku i wczesnego Bizancjum (II-VII w.) - Zofia Rzeźnicka, Maciej Kokoszko

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: