Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
- Wydawnictwo: Atut
- Rok wydania: 2017
- ISBN: 9788379772605
- Ilość stron: 248
- Format: 22.0x27.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Album z fotografiami Louisa Hardouina, mistrza sztuki kulinarnej, który od 1909 do 1926 roku kierował kuchnią na dworze Hochbergów w Książu, dla Hansa Heinricha XV pracował zapewne do 1932 roku.
Wielkiej pasji fotograficznej Francuza zawdzięcza Książ unikatowe zdjęcia, cudem ocalałe w zbiorach rodzinnych. Są to obrazy zatopionej w zieleni dumnej bryły zamku i jego okolic, arystokratycznych właścicieli i zatrudnianych przez nich pracowników. Hardouin uchwycił swoim aparatem krajobrazy wszystkich pór roku tutejszą florę i faunę, zatrzymał w kadrze widoki ziemi wałbrzyskiej oraz Pszczyny i wielu miejsc, które odwiedzał podczas podróży po Europie.
Kochający mąż i ojciec czule przedstawiał żonę i synów. Chętnie fotografował też książęce dzieci spędzające czas z Hardouinami. Dokumentował życie dworu, portretując: nianie, lokajów, kucharzy, straż, leśników, nauczycieli, stajennych, stangretów, forysiów, ogrodników, rzeźników, służby porządkowe, rolników i zarządców Dzięki temu świadectwu łatwiej zrozumieć złożoność wielkiego organizmu, jakim był Książ w czasach ostatnich Hochbergów na zamku.
Szczegóły: Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Tytuł: Książ od kuchni w obiektywie Louisa Hardouina nadwornego kucharza Hochbergów
Wydawnictwo: Atut
ISBN: 9788379772605
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 248
Format: 22.0x27.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.19 kg
Redakcja: Lejman Beata