Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
- Rok wydania: 2017
- ISBN: 9788301194307
- Ilość stron: 110
- Format: 16.5x23.5
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.
Szczegóły: Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Tytuł: Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301194307
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 110
Format: 16.5x23.5
Oprawa: Miękka
Waga: 0.2 kg