Technologia kiszenia biomasy...
Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
Technologia kiszenia biomasy...
Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
- Producent: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
- Rok produkcji: 2017
- ISBN: 9788309011026
- Ilość stron: 199
- Format: 17x24 cm
- Oprawa: twarda
Niedostępna
Opis: Technologia kiszenia biomasy... - Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
W monografii tej przedstawiono specyfikę technologii kiszenia biomasy, uwzględniając aktualny stan wiedzy w zakresie procesu fermentacji kwasu mlekowego, specyfikę substratu oraz kierunki wykorzystania kiszonki pasza/biogaz. Proces kiszenia biomasy na cele paszowe lub biogaz zachodzi jednakowo, wykorzystue się bowiem bakterie fermentacji kwasu mlekowego. Istnieją jednak pewne różnice, dotyczące głównie stopnia rozdrobnienia zakiszanego substratu, stosowania dodatków stymulujących proces fermentacji kwasu mlekowego oraz fazy wegetacyjnej zbioru biomasy zwłaszcza kukurydzy. Podano również zasady sporządzania kiszonki w gospodarstwach ekologicznych. Zagadnieniem niezwykle istotnym jest wpływ kiszonki na środowisko oraz wykorzystanie kiszonki w dokarmianiu zwierzyny płowej. Zwrócono też uwagę na występowanie w kiszonce bakterii Listeria monocytogenes, wywołujących listeriozę, oraz metacerkarii motylicy wątrobowej.
Szczegóły: Technologia kiszenia biomasy... - Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
Tytuł: Technologia kiszenia biomasy...
Autor: Witold Podkówka, Zbigniew Podkówka
Producent: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309011026
Rok produkcji: 2017
Ilość stron: 199
Format: 17x24 cm
Oprawa: twarda