Kurpiowskie jadło i obyczaje
Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik
Kurpiowskie jadło i obyczaje
Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik
- Wydawnictwo: Editions Spotkania
- Rok wydania: 2019
- ISBN: 9788379653607
- Ilość stron: 144
- Format: 18.0x24.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Kurpiowskie jadło i obyczaje - Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik
Fafernuchy, mędrzyki, zupa piwna, hreczuchy, rejbak, parzybroda, prażucha, makagigi to tylko niektóre z 39 tradycyjnych potraw kurpiowskich, których przepisy znajdzie czytelnik w najnowszej książce z serii ?Polskie smaki Mikołaja Reya?.
Mikołaj Rey podczas swoich gastronomicznych wędrówek dotarł na Kurpie dzięki pani Katarzynie Chętnik, wnuczce Adama Chętnika, etnografa związanego z Kurpiami.
Przepisy zawarte w tej książce to sposób na życie Kurpiów i tradycja smacznego
jedzenia. Oprócz przepisów na kurpiowskie tradycyjne potrawy czytelnik znajdzie tu również opowieści Adama Chętnika związane z kurpiowskimi obyczajami, również kulinarnymi.
Adam Chętnik był Kurpiem, a jednocześnie jako etnograf prowadził zapiski
z odwiedzin u gospodarzy. Pisał o tym, co widział, co jadał, co podawano i przy
jakich obrzędowych okazjach. Był człowiekiem nieprzeciętnym, o wszechstronnych uzdolnieniach i szerokich zainteresowaniach: etnograf, muzealnik, działacz społeczny i polityczny. Z wielkim zamiłowaniem badał kulturę kurpiowską, napisał wiele książek poświęconych Kurpiom Puszczy Zielonej. Założył Skansen Kurpiowski w Nowogrodzie.
Szczegóły: Kurpiowskie jadło i obyczaje - Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik
Tytuł: Kurpiowskie jadło i obyczaje
Autor: Adam Chętnik, Katarzyna Chętnik
Wydawnictwo: Editions Spotkania
ISBN: 9788379653607
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 144
Format: 18.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.512 kg