Zielona seria. Tylko kiszonki

Książka

Zielona seria. Tylko kiszonki

  • Wydawnictwo: Buchmann
  • Rok wydania: 2018
  • ISBN: 9788328051317
  • Ilość stron: 160
  • Format: 14.1x19.9
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 29,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 29,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Zielona seria. Tylko kiszonki - praca zbiorowa

Konserwuje żywność, ułatwia jej strawienie, stanowi źródło witamin, wspomaga metabolizm i utrzymuje równowagę organizmu ? kiszenie, fermentowanie i solenie. Moda na kiszonki wróciła, a dzięki tej książce dowiesz się, jak zrobić kambuchę, kefir, kim chi, ukisić cytrynę i przygotować marmoladę z kumkwatów. Fermentacji możemy poddać niemal wszystkie warzywa i owoce, warto więc poznać najciekawsze receptury na zachowanie ich wartości odżywczych i witamin. Kiszonki to bogactwo kultury bakterii, probiotyków, które łagodzą alergie i nietolerancje pokarmowe, zmniejszają nawet ryzyko występowania nowotworów.


Szczegóły: Zielona seria. Tylko kiszonki - praca zbiorowa

Tytuł: Zielona seria. Tylko kiszonki
Autor: praca zbiorowa
Wydawnictwo: Buchmann
Seria: Zielona Seria
ISBN: 9788328051317
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 160
Format: 14.1x19.9
Oprawa: Miękka
Waga: 0.326 kg


Recenzje: Zielona seria. Tylko kiszonki - praca zbiorowa

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

„Fermentacja”- oznacza przetwarzanie żywności za pomocą drobnoustrojów, zwykle bakterii i drożdży, działających na zawarte w żywności węglowodany.
Podczas tego procesu cukry przetwarzane są w kwas, gaz lub alkohol.
Fermentacja pozwala nie tylko zakonserwować żywność, ale też ją rozłożyć, ułatwiając trawienie.
Wspomaga metabolizm i przyczynia się do utrzymania równowagi organizmu, poprawiając wchłanianie pokarmów.
Kwas ze sfermentowanej żywności jest naturalnym i zdrowym konserwantem.
W tej książce zapoznasz się z klasycznymi metodami fermentacji.
Na pewno szybko docenisz smak sfermentowanej żywności.
Gdy nauczysz się ją przygotowywać, stracisz ochotę na jedzenie kiszonek kupionych w sklepie.
Sfermentowana żywność jest bogata w żywe kultury bakterii i korzystnie wpływa na zdrowie, dzięki zawartości probiotyków dobrze działających na florę jelitową.
Książka podzielona jest na pięć rozdziałów:
1-z owoców i warzyw - kapusta kiszona z cytryną, puree truskawkowe z nasionami chia i wiele innych
2-z kefirem mlecznym - przepis na masło w starym stylu, twarożek, maślanka
3-z kefirem wodnym, np. melon z bazylią, odtruwający napój z marchwią i burakiem
4-z kombuchą. Kombucha to napój i wytwarza się go w domu
Spróbuj kombuchy z imbirem, z nasionami chia, lawędą, miętą, itp.
5-inne przetwory fermentowane.
W tym rozdziale znajdziesz przepisy na chleb, mleko migdałowe i tofu.
Spróbuj wzbogacić nimi swoją dietę.
Jak więc widać kisić można wszystko.
Zachęcam Cię Drogi czytelniku poznaj zalety tej książki.
Fermentowanie żywności jest nie tylko metodą, ale też korzystnie wpływa na nasze zdrowie i trawienie, a to ostatnie wymaga zrównoważenia bakterii, występujących w przewodzie pokarmowym.
Regularne spożywanie kiszonek pozwala złagodzić problemy zdrowotne takie jak: zaparcia, nietolerancje pokarmowe czy alergie.
Bardzo zachęcam do czytania i przygotowywania niezwykłych kiszonek.
2018-03-20 13:51:32


Podobne do: Zielona seria. Tylko kiszonki - praca zbiorowa



Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: