Dzika kuchnia
Łukasz Łuczaj
Dzika kuchnia
Łukasz Łuczaj
- Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
- Rok wydania: 2018
- ISBN: 9788310133748
- Ilość stron: 320
- Format: 18.9x24.5cm
- Oprawa: twarda
Niedostępna
Opis: Dzika kuchnia - Łukasz Łuczaj
Zielnik i książka kucharska w jednym! To praktyczny przewodnik po ponad dwustu dzikich roślinach jadalnych Polski, takich jak: bez, brzoza, chmiel, czosnek niedźwiedzi, czeremcha, klon, łopian, pokrzywa, podbiał, tatarak i wiele, wiele innych.
Każdy rozdział wyjaśnia, gdzie szukać danego gatunku i jak go rozpoznać, które części rośliny są jadalne, podaje informacje na temat okresu zbioru, substancji czynnych i właściwości farmakologicznych rośliny, a także jej tradycyjnego i współczesnego użytkowania w różnych kulturach.
W książce znalazło się ponad sto przepisów na różnorodne potrawy, między innymi: krupnik z nasion babki, nalewkę z owoców barszczu, pierogi z liśćmi bukowymi, japońskie ciasteczka z bylicą, rosyjskie powidła z czeremchy, czyściec błotny po rzepnicku, piwo łopianowo-mniszkowe, gołąbki zawijane w liście funkii i szwedzką zupę różaną. Książka, bogato ilustrowana zdjęciami i rycinami, wzbogacona została o pasjonujące zapiski i rozmyślania autora o miejscu człowieka w przyrodzie, zaczerpnięte ze zbioru felietonów ,,W dziką stronę".
Łukasz Łuczaj - doktor habilitowany biologii, profesor Uniwersytetu Rzeszowskiego, etnobotanik i ekolog. Od wielu lat prowadzi warsztaty odżywiania się dzikimi roślinami. Dokumentuje tradycje używania dziko rosnących roślin pokarmowych w różnych krajach Europy i Azji, prowadząc badania w tradycyjnych społecznościach wiejskich, np. w Chinach i Chorwacji. Jeden z czołowych badaczy dzikich roślin jadalnych na świecie, autor wielu prac na ten temat, publikowanych w renomowanych pismach naukowych. Prowadził autorski program pt. ,,Dziki obiad Łukasza Łuczaja" emitowany przez Kuchnię+. Mieszka na Pogórzu Dynowskim koło Krosna, na pograniczu dwóch wsi: Pietruszej Woli i Rzepnika, w dzikim i niezwykle malowniczym zakątku Pogórza Karpackiego.
Ta książka, jak i cała praca Łukasza, jest niesamowitą inspiracją do tworzenia współczesnej kuchni. Warto poznać tajniki natury i tkwiący w niej potencjał.
WOJCIECH MODEST AMARO, 1*Michelin Star, Atelier Amaro * Bez problemu identyfikujemy setki produktów w supermarkecie, natomiast znalezienie jedzenia na łące lub w lesie wydaje się niemożliwe. Łukasz Łuczaj przywraca nam bogactwo gatunków roślin, które służyły wielu pokoleniom. Sprawia, że tajemniczy, bezimienny gąszcz staje się rozpoznawalny, oswojony i smaczny.
AGNIESZKA KRĘGLICKA- restauratorka, felietonistka
Szczegóły: Dzika kuchnia - Łukasz Łuczaj
Tytuł: Dzika kuchnia
Autor: Łukasz Łuczaj
Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
ISBN: 9788310133748
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 320
Format: 18.9x24.5cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.992 kg
Recenzje: Dzika kuchnia - Łukasz Łuczaj
Podobne do: Dzika kuchnia - Łukasz Łuczaj
-
Cena dostępna po zalogowaniu
-
Niedostępna
-
Niedostępna
-
Niedostępna
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Łukasz Łuczaj (8)
- Seks w wielkim lesie (Ha!art) - miękka
- Odetchnij od miasta. Góry (Buchmann) - Miękka ze skrzydełkami
- Dziki ogród (Nasza Księgarnia) - Twarda
- Dzika kuchnia (Nasza Księgarnia) - Twarda
- Seks w wielkim lesie w.2 (Ha!art) -
- Powrót do świętych lasów Zapiski z Japonii (Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego) - Miękka ze skrzydełkami
- Król bóbr (Libra Pl) - Miękka ze skrzydełkami
- Dzikość, która uzdrawia (Ha!art) -