Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze
(z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
- Wydawnictwo: Historia Iagellonica
- Rok wydania: 2018
- ISBN: 9788365080646
- Ilość stron: 308
- Format: 14.5x20.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze - Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
niniejszej pracy zgromadzono teksty będące fragmentami średniowiecznych katalońskich zabytków kultury pisanej. Ich wspólnym mianownikiem są kwestie wyrobu i konsumpcji słodyczy. Wśród nich pierwszoplanową rolę odgrywają teksty użytkowe, czyli średniowieczne receptury cukiernicze spisane w języku katalońskim. Osobne miejsce zajmuje fragment źródła narracyjnego o charakterze kronikarskim, wyjęty z Llibre de les solemnitats de Barcelona (Księgi uroczystości Barcelony) oraz wyimki, kolejno: ze średniowiecznego dzieła naukowego, jakim była encyklopedyczna summa wiedzy Franceska Eiximenisa, pt. Lo Crestia (Chrześcijanin), i z zabytku piętnastowiecznej homiletyki ? kazanie Wincentego Ferrariusza oznaczane jako Kazanie wielkopostne z 19 marca 1413 r.
Wybór każdego z nich, choć rzecz jasna subiektywny, z pewnością był nieprzypadkowy. Wynika to z faktu, że zawarte w nich informacje rzucają światło na ciągle jeszcze słabo dostępną dla szerszego kręgu odbiorców kwestię produkcji i konsumpcji słodyczy w dawnych wiekach, w naszym wypadku w epoce późnego średniowiecza.
Z Przedmowy
Szczegóły: Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze - Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
Tytuł: Średniowieczne słodycze katalońskie w źródłach i literaturze
Podtytuł: (z wyborem tekstów z XIV i XV wieku)
Autor: Rafał Hryszko, Rozalia Sasor
Wydawnictwo: Historia Iagellonica
ISBN: 9788365080646
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 308
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.378 kg