Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych
Przemysław Nowakowski
Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych
Przemysław Nowakowski
- Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
- Rok wydania: 2018
- ISBN: 9788374930185
- Ilość stron: 328
- Format: 21.0x29.5cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych - Przemysław Nowakowski
Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych jest książką o kształtowaniu środowiska domowego, przestrzeni kuchennej oraz kulturze jedzenia na przestrzeni wieków. Omówione w niej zagadnienia dotyczą nie tylko przygotowywania posiłków, ale również społecznych i technicznych uwarunkowań kształtowania przestrzeni mieszkalnej oraz prowadzenia ekonomicznego i ekologicznego gospodarstwa domowego.
Przedstawione analizy pozwalają bardziej kompleksowo spojrzeć na znaczenie kuchni w strukturze mieszkania i życiu rodziny. Mogą pomóc w kształtowaniu programu funkcjonalno-przestrzennego współczesnej kuchni w taki sposób, aby prace kuchenne mogły być wykonywane zgodnie z zasadami ergonomii. Troska o funkcjonalne i estetyczne walory kuchni sprzyja bowiem wzmocnieniu pozytywnego nastawienia do prac kuchennych, motywacji do aktywności domowej oraz podniesieniu rangi pomieszczenia w strukturze mieszkania.
Przekrojowe ujęcie zagadnień związanych z kształtowaniem dawnych i współczesnych kuchni domowych sprawia, że monografia nabiera również praktycznego znaczenia. Może być przydatna już czynnym zawodowo oraz przyszłym architektom, architektom wnętrz, projektantom mebli i AGD w projektowaniu współczesnej przestrzeni kuchennej i elementów jej wyposażenia.
Również osoby interesujące się projektowaniem mieszkaniowym i organizacją pracy domowej, starające się nadać przestrzeni i pracy domowej indywidualny charakter oraz stworzyć optymalne warunki do przygotowywania posiłków znajdą w monografii wiele cennych podpowiedzi.
Szczegóły: Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych - Przemysław Nowakowski
Tytuł: Architektura i ergonomia kuchni domowych na tle ewolucji zwyczajów kulinarnych
Autor: Przemysław Nowakowski
Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej
ISBN: 9788374930185
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 328
Format: 21.0x29.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.86 kg