Jedz zielone
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska
Jedz zielone
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska
- Wydawnictwo: Wydawnictwo M
- Rok wydania: 2019
- ISBN: 9788380212206
- Ilość stron: 256
- Format: 16.5x22.0cm
- Oprawa: miękka
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Jedz zielone - Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska
Pyszne przepisy dla warzywnych niejadków.
Niewiele osób wynosi z domu rodzinnego prawidłowe nawyki żywieniowe, gdzie podstawę naszej piramidy pokarmowej stanowią warzywa i owoce. Często traktujemy je jako niesmaczny dodatek do dań na widok którego wiele osób, a zwłaszcza dzieci, ma alergię. Jedzenie warzyw kojarzymy też zwykle z dietami odchudzającymi, ale ich dobroczynne działanie na cały organizm ma dużo większe pole rażenia. Substancje w nich zawarte odżywiają nasze ciało, wzmacniają odporność, zapobiegają i chronią w sposób naturalny przed wieloma chorobami, a nawet leczą. I tak likopen w pomidorach poprawia odporność i redukuje stan zapalny. Warzywa zawierające skrobię chronią przed rakiem przewodu pokarmowego. Jedzenie roślin z rodziny krzyżowych - brokułów, brukselki, kalafiora czy rzeżuchy, chroni nie tylko przed nowotworami, ale również ma pozytywny wpływ na mózg, wzrok, łagodzi alergiczne zapalenie dróg oddechowych. Pomagają one przy cukrzycy typu 2, a nawet są przydatne w leczeniu autyzmu. Dzięki warzywom w naszej diecie zmniejszamy ryzyko rozwoju chorób serca, udaru oraz nadciśnienia tętniczego.
Hanna Stolińska-Fiedorowicz obala mity o zielonych warzywach i udowadnia, że mogą na stałe zagościć w naszym menu jako smaczne i niecodzienne dania. Z książki dowiemy się jakie warzywa spożywać w poszczególnych miesiącach roku. Jak je przechowywać i przygotowywać, by wydobyć jak najwięcej z ich zdrowotnego potencjału. Autorka pokazuje również, w jaki sposób wprowadzić je do swojej diety w celu poprawy samopoczucia oraz zapobiegania poważniejszym dolegliwościom w przyszłości. Ostrzega również, kiedy spożywanie niektórych roślin może osłabiać lub wzmacniać działanie przyjmowanych przez nas leków.
Paula Kraśniewska w blisko 90 przepisach pokazuje, że zielone warzywa i przyprawy mogą przybrać postać smakowitych i sycących dań. Przełamuje stereotypy związane z ich właściwościami, smakiem i wyniesionym z domu rodzinnego sposobem przyrządzania.Kraj produkcji: Polska
Producent:
Wydawnictwo M sp. z o.o.
Al.. J. Słowackiego 1/6
31-159 Kraków (Polska)
tel: +48 721-521-521
email: bok@wydawnictwom.pl
Szczegóły: Jedz zielone - Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska
Tytuł: Jedz zielone
Autor: Hanna Stolińska-Fiedorowicz, Paula Kraśniewska
Wydawnictwo: Wydawnictwo M
ISBN: 9788380212206
Języki: polski
Rok wydania: 2019
Ilość stron: 256
Format: 16.5x22.0cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.55 kg