Przewodnik kulinarny. Chorwacja

, ,

Przewodnik kulinarny. Chorwacja

, ,

  • Producent: Pascal
  • Rok produkcji: 2007
  • ISBN: 9788373049536
  • Ilość stron: 160
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 31,40 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 31,40 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Przewodnik kulinarny. Chorwacja - Malusi Monika, Wojciechowska Anna, Drewniak Mirek

Kuchnia chorwacka słynie z prŝutu – szynki wieprzowej otoczonej w morskiej soli, suszonej na silnym wietrze – oraz ze wspaniałej rakii sporządzonej według starych receptur czy ostrego ajvaru, sosu paprykowego z dodatkiem bakłażanów i czosnku. W przydrożnych lokalach nierzadki jest widok stojącego przy ulicy rożna, na którym właściciel starannie obraca prosię lub jagnię.

Przewodnik kulinarny to nie tylko zbiór najlepszych przepisów na chorwackie dania, ale również podróż po konkretnych regionach. W książce szczegółowo opisano mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań, a wszystkie zilustrowano wspaniałymi zdjęciami.

Przewodniki kulinarne. Apetyt rośnie w miarę czytania.

Stubica
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
800 g schabu bez kości
2 szklanki suszonych śliwek
2 łyżki oliwy
1/2 kostki masła
4 łyżki śliwowicy
1 szklanka śmietany
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1 szklanka białego wytrawnego wina
5 goździków
1 cebula
2 łyżki siekanej natki pietruszki
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:
Zagotować czerwone wino z goździkami, zalać nim śliwki, gdy spęcznieją, wyjąć pestki. Masło pokroić w słupki i zamrozić. Schab przekroić wzdłuż i nafaszerować śliwkami i mrożonym masłem. Dodać sól i pieprz. Mięso obsmażyć na oliwie, podlać śliwowicą i dusić pod przykryciem. Zdjąć mięso, a na pozostałej ze smażenia oliwie poddusić siekaną cebulę, Posypać mąką, rozprowadzić białym winem i śmietaną. Sos zmiksować i włożyć do niego pokrojone w plastry mięso. Poddusić, serwować posypane natką pietruszki.


Szczegóły: Przewodnik kulinarny. Chorwacja - Malusi Monika, Wojciechowska Anna, Drewniak Mirek

Tytuł: Przewodnik kulinarny. Chorwacja
Autor: Malusi Monika, Wojciechowska Anna, Drewniak Mirek
Producent: Pascal
ISBN: 9788373049536
Rok produkcji: 2007
Ilość stron: 160
Oprawa: Twarda


Recenzje: Przewodnik kulinarny. Chorwacja - Malusi Monika, Wojciechowska Anna, Drewniak Mirek

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×