Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni

, ,

Książka

Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni

, ,

  • Wydawnictwo: Kurpisz
  • Rok wydania: 2007
  • ISBN: 9788389738967
  • Ilość stron: 184
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 29,50 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 29,50 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni - Sas-Golak Iwona, Siwulski Marek, Sobieralski Krzysztof

Czytelnik znajdzie w książce podstawowe informacje na temat historii wykorzystania grzybów przez człowieka, ich wartości odżywczej oraz właściwości leczniczych. Choć doceniamy walory smakowe grzybów, możliwości ich stosowania w leczeniu wielu chorób cywilizacyjnych nie jest powszechnie znana. W medycynie Wschodu od wieków używano wielu gatunków grzybów, jednak w krajach zachodnich zainteresowanie nimi pojawiło się stosunkowo niedawno. chcąc przybliżyć te zagadnienia, autorzy zamieścili opis substancji, które decydują o właściwościach leczniczych, oraz scharakteryzowali gatunki mające korzystny wpływ na zdrowie. Krótko przedstawiono mechanizm oddziaływania poszczególnych substancji na organizm człowieka.
Omówione zostały również zasady przetwarzania grzybów w warunkach domowych. W książce zawarto ponadto podstawowe informacje o możliwości uprawy grzybów na działce lub w ogródku. Ponadto metody amatorskiej uprawy takich gatunków, jak boczniak, twardziak czy pierścieniak, co umożliwi Czytelnikom samodzielne wyhodowanie owocników, a następnie wykorzystanie ich w potrawach. Opisano również podstawowe zasady przygotowania i serwowania smacznych potraw grzybowych w sposób bezpiecznych dla zdrowia.
W książce znalazło się wiele przepisów na dania z grzybów uprawnych, przede wszystkim pieczarki, boczniaka i twardziaka, jak również grzybów leśnych. Przepisy pochodzą nie tylko z kuchni polskiej, lecz również innych części świata. Potrawy są bardzo zróżnicowane, dostosowane do indywidualnych upodobań smakowych i umiejętności kulinarnych, dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie.


Szczegóły: Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni - Sas-Golak Iwona, Siwulski Marek, Sobieralski Krzysztof

Tytuł: Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni
Autor: Sas-Golak Iwona, Siwulski Marek, Sobieralski Krzysztof
Wydawnictwo: Kurpisz
ISBN: 9788389738967
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 184
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.325 kg


Recenzje: Pieczarka, boczniak, shitake i inne grzyby w naszej kuchni - Sas-Golak Iwona, Siwulski Marek, Sobieralski Krzysztof

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: