Słownik biograficzny słodowników, piwowarów...

Książka

Słownik biograficzny słodowników, piwowarów...

Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 80,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 80,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Słownik biograficzny słodowników, piwowarów... - Sławomir Dryja

Okres od około 1450 roku do wczesnych lat XVII wieku uważany jest za

złoty wiek piwa. Jest to okres szybkiego wzrostu poziomu produkcji i konsumpcji,

wyprzedzający rozwój ówczesnej populacji. Umowna granica

rozdzielająca krainy o tradycjach winiarskich i piwowarskich przesunęła

się wyraźnie w kierunku południowym. Rozwojowi piwowarstwa sprzyjał

postęp technologiczny i rozwój wiedzy. Ówczesna Rzeczpospolita należała

do krajów o ugruntowanej tradycji piwowarskiej, słynących z doskonałych

piw pszenicznych, nazywanych białymi. Takie piwa ceniono wówczas

najbardziej. Największym ośrodkiem produkcyjnym Rzeczypospolitej

był rzecz jasna Kraków. Stanisław Kutrzeba, znakomity historyk i znawca

dziejów miasta, początki tego rzemiosła wiązał z lokacją i przybyszami

niemieckimi i pisał: A jeśli koloniści na sztandarze swoim wypisali trzy hasła:

swobody, oszczędności i czystości, to u stóp tej chorągwi spostrzeglibyśmy bez wątpienia

beczkę piwa i to dużą. Ta metaforyczna beczka znacznie powiększyła

się w dobie nowożytnej. Piwowarstwo było największym i najważniejszym

rzemiosłem uprawianym w ówczesnym Krakowie. Dość wspomnieć

o 140 browarach, licznych słodowniach i niezliczonych karczmach obecnych

w krajobrazie miasta.

Historię piwowarstwa krakowskiego tworzyli ludzie, rzemieślnicy

urodzeni w Krakowie, jak i przybyli z wielu wsi i miast ówczesnej Rzeczypospolitej,

a nawet spoza jej granic. Poprzez ich historie prześledzić można

dzieje piwa i piwowarstwa, nieodłączną część polskiej tradycji, o czym

już w XIX wieku pisał Aleksander Jelski: Co prawda, proces techniczny piwowarstwa

stanowi [...] najpraktyczniejszą stronę przedmiotu, tem niemniej i wiadomość

historyczna o napoju z dawien dawna narodowym i najmniej szkodliwym,

tudzież o literaturze ojczystej, dotyczącej wytworu onego i znaczenia w obyczajach,

nie będzie może bez pożytku dla szerszego koła czytelników, lubiących wpatrywać

się w przeszłość rodzimą. Ufam tedy w ich pobłażliwość w razie, gdyby mi się nie

udało w czem sprostać zadaniu.


Szczegóły: Słownik biograficzny słodowników, piwowarów... - Sławomir Dryja

Tytuł: Słownik biograficzny słodowników, piwowarów...
Autor: Sławomir Dryja
Wydawnictwo: Księgarnia Akademicka
ISBN: 9788381380041
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 1264


Recenzje: Słownik biograficzny słodowników, piwowarów... - Sławomir Dryja

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×