Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu

,

Książka

Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu

,

  • Wydawnictwo: Nowik
  • Rok wydania: 2007
  • ISBN: 9788389848611
  • Ilość stron: 120
  • Format: 16.8x23.6cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 12,60 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 12,60 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu - Sygulka Gabriela, Dreier Norbert

, nauczyciele szkoły podstawowej, od kilku lat gotują z dziećmi na

lekcjach i w ramach zajęć pozalekcyjnych. Stało się to pasją dzieci i każde

spotkanie z rodzicami, każda impreza szkolna to okazja do poznawania tajników

kuchni regionalnej i europejskiej, czego wyrazem jest ta książka. Obok przepisów

są tu również wskazówki dla nauczycieli i rodziców, jak organizować zajęcia z

gotowania. Wszystkie potrawy zostały sprawdzone i są możliwe do przygotowania

przez dzieci w wieku 8 - 11 lat, tacy bowiem są nasi kucharze.







ZE WSTĘPU



Książka może być wykorzystana jako pomoc dydaktyczna na zajęciach

pozalekcyjnych szkolnych kółek zainteresowań, na lekcjach kształcenia

zintegrowanego lub zajęciach świetlicowych.

Wędrówka po krajach Europy odbywa się na zasadzie poznawania potraw

charakterystycznych dla danego kraju.

Ważnym kryterium doboru przepisów były preferowane przez dzieci gusta

smakowe. I tak przy realizacji tematu: Kuchnia Węgier nie znajdziemy tutaj

szegedyńskiej zupy gulaszowej, której przygotowanie trwa 2 i pół godziny ani

lecza, ale przepis na naleśniki a`la Gundel z nadzieniem z orzechów włoskich i

sosem czekoladowym.

Do przygotowania potraw można wykorzystać znajdujące się w sprzedaży

półprodukty typu ciasto kluskowe lub gotowe produkty, jak knedle czeskie, lane

kluski itp., co skraca czas przygotowania dań.

Realizacja znajdujących się w książce przepisów jest dostosowana do

możliwości i umiejętności dziecka w wieku wczesnoszkolnym oraz do warunków

szkolnych (klasa lekcyjna, świetlica, szkolna kuchnia).

W końcowej części czytelnik znajdzie przykładowe konspekty zajęć, które

można rozszerzyć o słuchanie muzyki charakterystycznej dla poznawanego państwa,

jak również o naukę tańca. Książka może być urozmaiceniem dla uczniów i daje

możliwość innego spojrzenia na pozna-wany kraj przez pryzmat smaku. Jest to

dla dzieci odskocznia od przyswajania wiedzy encyklopedycznej na temat państw

europejskich.

Dzieci mają okazję samodzielnie pod dyskretną kontrolą dorosłych,

przygotować potrawy dla siebie i innych. Uczą się pracy zespołowej i przyswajają

sobie zasady bezpieczeństwa i higieny przy przygotowaniu posiłku. Zajęcia z

gospodarstwa domowego cieszą się wśród uczniów bardzo dużym zainteresowa-niem i

dają im wiele satysfakcji.

MIŁEJ ZABAWY ! SMACZNEGO!







Dyrekcji, Radzie Rodziców, Rodzicom i Uczniom Publicznej Szkoły

Podstawowej w Łubnianach za pomoc w wyposażeniu pracowni i zachętę do przy-

gotowania książki ser-decznie dziękują autorzy. Specjalne podziękowania dla

Małgosi S. i Michała D. pierwszych degustatorów przygotowy-wanych naszych

potraw.



Do pobrania fragment książki w formacie pdf


Szczegóły: Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu - Sygulka Gabriela, Dreier Norbert

Tytuł: Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu
Autor: Sygulka Gabriela, Dreier Norbert
Wydawnictwo: Nowik
ISBN: 9788389848611
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 120
Format: 16.8x23.6cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.236 kg


Recenzje: Kuchnia europejska dla dzieci Gotujemy w szkole i w domu - Sygulka Gabriela, Dreier Norbert

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: