(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
- Rok wydania: 2020
- ISBN: 9788378659051
- Ilość stron: 352
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria „pożywienia” oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale „przezroczystego”, elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych – przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.
Szczegóły: (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Tytuł: (Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
ISBN: 9788378659051
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 352
Oprawa: Miękka
Redakcja: Zwolińska Barbara