Mała historia kuchni. Dzieje się je

Książka

Mała historia kuchni. Dzieje się je

  • Wydawnictwo: Bajka
  • Rok wydania: 2020
  • ISBN: 9788365479570
  • Ilość stron: 64
  • Format: 30.5 x27.5 cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Mała historia kuchni. Dzieje się je - Łukasz Modelski

Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.



Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?



Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?



Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?



Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?



Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?



Gdzie mieściły się stolice smaku?



Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?



Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!



Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.



Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Bajka Sp. z o.o.
ul. Angorska 27/1
03-913 Warszawa (Polska)
tel: 227404251
email: handel@bajkizbajki.pl


Szczegóły: Mała historia kuchni. Dzieje się je - Łukasz Modelski

Tytuł: Mała historia kuchni. Dzieje się je
Autor: Łukasz Modelski
Wydawnictwo: Bajka
ISBN: 9788365479570
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 64
Format: 30.5 x27.5 cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Mała historia kuchni. Dzieje się je - Łukasz Modelski

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: