Książka
  • Wydawnictwo: Rozpisani.pl
  • Rok wydania: 2020
  • ISBN: 9788391835807
  • Ilość stron: 132
  • Format: 17 x 23 cm
  • Oprawa: miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 29,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 29,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Jedz dobrze i nie tyj - Zbigniew Młynarski, Katarzyna Kołodziej

Jadamy za dużo, bo zbyt często chcemy jeść, a jak już zaczniemy, trudno jest nam przestać. Tkwi w nas jakaś przemożna siła, która sprawia, że chce nam się jeść. Często nie potrafimy się jej przeciwstawić. Można ją porównać do żywiołu. Niekiedy staramy się z nią walczyć, zmuszając się do jedzenia mniej oraz wyrzekania się niektórych produktów. Niestety, nazbyt często głównym skutkiem tych wysiłków jest obniżenie przyjemności jedzenia.



Zamiast walczyć z żywiołem, lepiej go ujarzmić i wykorzystać dla swojego dobra. Opracowałem i opisałem receptę na to, jak zmienić ukierunkowanie tej tkwiącej w nas siły. Skłonić ją, żeby działała w naszym interesie. Powodowała, że nasz organizm będzie dawał nam dobre sygnały, kiedy i co jeść, aby odżywiać się zdrowo. Żeby sam, w trakcie jedzenia, trafnie informował nas, że już wystarczy i powodował, że w odpowiednim momencie ustanie chęć sięgania po więcej. Z pewnością każdy przyzna, że warto postarać się o to, żeby nasz organizm stał się naszym przyjacielem i sam dbał o to, żeby jedzenie nie prowadziło do tycia, ale dawało możliwie najwięcej zdrowia i radości.

Zbigniew Młynarski



Opracowanie Zbigniewa Młynarskiego „Jedz dobrze i nie tyj” jest pozycją oryginalną na naszym rynku wydawniczym, kładzie bowiem duży nacisk na walory smakowe pożywienia oraz przyjemność związaną ze spożywaniem posiłków. Znajdujemy tu szerokie omówienie takich pojęć, jak głód, sytość, smakowość, nawyki i przyzwyczajenia żywieniowe, najczęściej popełniane błędy w sposobie odżywiania się, a także propozycję zastosowania w praktyce oryginalnego, komputerowego systemu samodzielnego poprawiania swoich jadłospisów. Naczelną zasadą systemu jest to, że ma on zapewnić każdemu dostarczanie w diecie odpowiednich ilości składników pokarmowych, a jednocześnie jest oparty na potrawach ulubionych, smakowitych, dających pełną satysfakcję ze spożywania posiłków.

Prof. dr hab. Janusz Stanisław Keller (†)


Szczegóły: Jedz dobrze i nie tyj - Zbigniew Młynarski, Katarzyna Kołodziej

Tytuł: Jedz dobrze i nie tyj
Autor: Zbigniew Młynarski, Katarzyna Kołodziej
Wydawnictwo: Rozpisani.pl
ISBN: 9788391835807
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 132
Format: 17 x 23 cm
Oprawa: miękka
Waga: 0.33 kg


Recenzje: Jedz dobrze i nie tyj - Zbigniew Młynarski, Katarzyna Kołodziej

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Ciekawa lektura, pełny obraz informacji o właściwym sposobie odżywiania, zgodnym z naszymi potrzebami. Książka świetnie pokazuje, że można jeść i można schudnąć oraz być zdrowym. Głodówki są passe.. 2020-05-29 10:33:14

Książka "Jedz dobrze i nie tyj", to swego rodzaju kamień milowy w rozwoju myśli o czerpaniu przyjemności z jedzenia. Buduje ona przekonanie, że odżywianie - nawet w chorobie - nie musi być przykrą koniecznością, okraszoną zakazami i nakazami. Może w zamian stanowić okazję do odkrywania doznań smakowych, jak i wzmocnienia świadomości, że wyrzekanie się ulubionych pokarmów wcale nie musi sprzyjać zdrowieniu. Doza przyjemności z jedzenia, to rozkwit radości. 2020-06-01 10:34:52

Książka Zbigniewa Młynarskiego i Katarzyny Kołodziej zainteresowała mnie ze względu na wieloletnie poszukiwania sposobu, który w moim przypadku wreszcie okazałby się być skutecznym w walce ze zbędnymi kilogramami. Do sięgnięcia po nią zachęcił mnie w głównej mierze jej tytuł, ponieważ do tej pory słyszałem głównie zewsząd o tym, czego nie powinienem jeść, by schudnąć, a nie po jakie produkty sięgać, by żyć zdrowo i jednocześnie cieszyć się szczupłą sylwetką. Po skończeniu lektury praktycznie od razu zdecydowałem się sprawdzić na sobie, czy zawarte w książce wskazówki okażą się skuteczne. Mam nadzieję, że efekty (oczywiście jak najbardziej pozytywne) zostaną zauważone już niebawem. Poza mnogością praktycznych porad ujętych w opisywanej pozycji wśród jej plusów wymienić należy przede wszystkim niezbyt zawiły język. Autorzy posługują się w swojej książce zwrotami prostymi do zrozumienia przez każdego, co niestety nie jest normą, jeśli chodzi o utwory proponowane nam przez ekspertów w dziedzinie żywienia. Poza tym treść jest bardzo konkretna. Zbigniew Młynarski i Katarzyna Kołodziej unikają w swojej książce niepotrzebnego rysowania obszernego tła dla swoich wywodów (jak ma to w zwyczaju znaczna część innych autorów), dzięki czemu można być cały czas skupionym na tym, co najważniejsze. 2020-06-28 23:11:42

Książka taka jaką szukałem. Pomogła mi zrozumieć, coś do czego nigdy nie przykładałem wagi. Nigdy nie miałem jakiś szczególnie wielkich problemów z wagą, aż do czasu... Może to też wynikało z tego, że moja młodość to czasy komuny. Nie było takich rarytasów jak dzisiaj. Człowiek jadł co było, a najczęściej było ekologicznie: własne ziemniaki, warzywa, owoce z sadu. Popijało się wodą ze studni, maślanką. Biło się świnkę czy kurę. Rosół był, nikt się nie zastanawiał, czy smalec jest zdrowy, czy szkodliwy. Przyszły tłuste lata 90-te, gdzie człowiek zachłysną się wszystkim co było w sklepach. Nie zwracał uwagi na żywność przetworzoną czy popularną margarynę. O tym, że zajadł się fastfoodami, które znał wcześniej tylko z amerykańskich filmów czy kurczakami hodowanymi na hormonach wzrostu czy antybiotyk to człowiek nawet nie wiedział. Dziś wiele się zmieniło. Przybyło lat, a także i sporo kilogramów ponadprogramowych. Zdrowie też nie to i człowiek zrozumiał, że nie może jeść co chce i jak chce. Zaczyna zastanawiać się czy to co je bardziej pomaga, czy szkodzi. Wertując artykuły, trafiłem na książkę Jedz dobrze i nie tyj. Książka okazała się dla mnie encyklopedią w pigułce. Opisano w niej to o czym człowiek wiedział, ale nie przykładał do tego wagi. Zrozumienie zagadnień jak pragnienie, głód oraz to jak składniki odżywcze wpływają na nasze samopoczucie stało się wstępem do tego, że zmieniłem swoje podejście do sposobu odżywiania. Czytając książkę czułem się jakby to pisano o mnie, o moich błędach w odżywianiu się czy rozumienia diety. Najbardziej ucieszyła mnie część odnosząca się do odżywiania w chorobie cukrzycowej. Nigdy nie miałem z tym problemów, ale się zaczęło. Kontrolowanie poziomu cukru stało się moją codziennością, ale wcale nie okazało się, że muszę odstawić słodycze, czy ulubione pierogi. Książka pokazała konkretnie jakie należy zmienić składniki, aby zjeść ciastko czy ulubioną potrawę. Taka wiedza była mi potrzebna i jest potrzebna dla osób starszych, którzy dbają o swoje zdrowie w ostatniej dekadzie swojego życia. Szczerze polecam, czytelnik Mariusz Wójcik. 2020-07-13 11:06:37


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: