Shiitake Biologia i uprawa twardziaka jadalnego

Książka

Shiitake Biologia i uprawa twardziaka jadalnego

Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 36,86 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 36,86 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Shiitake Biologia i uprawa twardziaka jadalnego - Siwulski Marek

Spośród ponad stu gatunków uprawianych na świecie dominują obecnie dwa z nich, tj. pieczarka dwuzarodnikowa - Agaricus bisporus oraz twardziak jadalny - Lentinula edodes, nazywamy bardzo często shiitake. Shiitake należy do gatunków grzybów cieszących się dużym zainteresowaniem. Wynika to z jego wyjątkowych walorów smakowych, dużej wartości odżywczej oraz udokumentowanych badaniami klinicznymi właściwości leczniczych.
W owocnikach shiitake stwierdzono m.in. obecność polisacharydów działających antyrakowo, kwasów nukleinowych o charakterze antywirusowym oraz substancji przeciwzakrzepowych i obniżających poziom cholesterolu we krwi.

Na świecie obserwuje się dynamiczny wzrost produkcji shiitake, także poza głównymi rejonami jego uprawy, tj. Chinami i Japonią. W ostatnim dziesięcioleciu znacząco rozwinęła się uprawa tego gatunku w USA.

W Europie wielkość produkcji shiitake nie przekracza kilkuset ton w skali roku. W Polsce należy od jeszcze do grzybów mało znanych, uprawianych na niewielką skalę, a jego roczna produkcja nie przekracza kilku ton. Większe uprawy spotyka się natomiast we Francji, Holandii, Belgii i Niemczech. Kraje Europy Zachodniej, ze względu na duże zainteresowanie świeżymi grzybami shiitake, stanowią potencjalny rynek zbytu dla naszych producentów.

Niniejsza książka stanowi kompendium wiedzy na temat biologii i uprawy shiitake. Jest to pierwsze w Polsce, kompleksowe i szczegółowe, opracowanie zagadnień, dotyczących produkcji tego mało znanego gatunku. Stanowić może cenną pozycję zarówno dla producentów grzybów, jak i studentów wydziałów ogrodniczych i rolniczych.


Szczegóły: Shiitake Biologia i uprawa twardziaka jadalnego - Siwulski Marek

Tytuł: Shiitake Biologia i uprawa twardziaka jadalnego
Autor: Siwulski Marek
Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309990024
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 227
Format: 14.0x21.0cm
Oprawa: Kartonowa Foliowana
Waga: 0.406 kg


Recenzje: Shiitake Biologia i uprawa twardziaka jadalnego - Siwulski Marek

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×