Kiszonki i fermentacje Bestseller w nowej odsłonie
Aleksander Baron
Kiszonki i fermentacje
Bestseller w nowej odsłonie
Aleksander Baron
- Wydawnictwo: Pascal
- Rok wydania: 2020
- ISBN: 9788381036573
- Ilość stron: 288
- Format: 16.2 x 21 cm
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Niedostępna
Opis: Kiszonki i fermentacje - Aleksander Baron
"Kiszonek i fermentacji" powraca z rozszerzonym i poprawionym wydaniem swojej bestsellerowej książki.
Czy masz ochotę na:
- Stir fry z kiszonymi burakami i jarmużem?
- Tatar z kiszonym czosnkiem, rzodkiewką i trąbką śmierci?
- Kiszone migdały?
- Krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej?
- A może kiszoną Krwawą Mary?
Mistrz kuchni po raz kolejny zaskakuje śmiałymi fermentacjami i niebanalnymi eksperymentami Pokazuje też, jak tradycyjne potrawy przygotować w nowej aranżacji. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt.
Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy.
Aleksander Baron – charyzmatyczny szef kuchni z warszawskiej restauracji Zoni. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji, który zaprasza zaprasza do zmiany przyzwyczajeń polskiego podniebienia.
„Praktyczny przewodnik omawiający proste techniki przygotowania smakowitych i zdrowych kiszonek. Ważne nie tylko dla kuchni polskiej, ale i tej pochodzącej z całego świata.”
Sandor Ellix Katz, autor "Sztuki fermentacji"
„Pasjonująca opowieść o tym, jak Baron ujarzmia fermentację. A świat dzięki temu staje się smaczniejszy i zdrowszy!”
Maciej Nowak, krytyk kulinarny
„Smak kwaśny jest najbardziej charakterystyczny dla polskiej kuchni, ale wiedza o kiszeniu warzyw, owoców i zboża oraz o wyrabianiu octów to dziedziny nieco zapomniane w naszej kulinarnej tradycji. Choć życia bez kiszonej kapusty i ogórków nawet nie potrafimy sobie wyobrazić, Aleksander Baron umie wyobrazić sobie życie znacznie bogatsze... Odkrywa kiszonki niepowtarzalne, zaskakujące i po prostu piękne, bo smak to przecież część estetyki. Ma niezwykły kontakt z historią, zapomnianą kulinarną wiedzą i sztuką, które gdzieś wyparowały, ale ciągle jakoś unoszą się między nami w powietrzu. Dziś wracają do nas jako coś nowego.”
dr hab. Jarosław Dumanowski, profesor UMK
Szczegóły: Kiszonki i fermentacje - Aleksander Baron
Tytuł: Kiszonki i fermentacje
Podtytuł: Bestseller w nowej odsłonie
Autor: Aleksander Baron
Wydawnictwo: Pascal
ISBN: 9788381036573
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 288
Format: 16.2 x 21 cm
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.48 kg