Próchnica i fermentacja Pamiętnik

Książka

Próchnica i fermentacja
Pamiętnik

  • Wydawnictwo: Nawias
  • Rok wydania: 2020
  • ISBN: 9788395852022
  • Ilość stron: 120
  • Format: 13 x 21 cm
  • Oprawa: twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 34,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 34,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Próchnica i fermentacja - Czesław Gawarecki

Czesław Gawarecki błyskotliwie, czasem nostalgicznie, a czasem z humorem opowiada o przedwojennej pracy rentgenologa. Opowiada o pracy w czasach, gdy uważano, że naświetlania są dobre na wszystko, gdy ludzie musieli decydować, co jest ważniejsze: człowiek czy krowa, gdy kobiety oddawały się za kromkę chleba, a później pozostawione same sobie rodziły zimą w rowie.



W książce znajdują się informacje o tym, jakie choroby chłopi leczyli moczem i kałem, w jaki sposób leczono raka, jak przebiegała rentgenoterapia, jak sprawdzano, czy rak jest samcem, czy samicą, a także jakie wizytówki zostawiały dzieci w czasie badania.



Warto przenieść się w odległe czasy dwudziestolecia międzywojennego i odkrywać wraz z autorem sekrety ludzkiego ciała.



Przychodzi dorosła córka z matką chorą na raka. Kiedy za pacjentką zamknęły się drzwi do sali do napromieniowań, córka zwraca się z ugrzecznieniem:

– Panie doktorze, ja wiem, że matka ma raka, ale pragnęłabym dowiedzieć się, czy to samiec, czy samica?

– Niby kto? Matka czy rak?

– Pan doktór tylko żartuje, aby nie powiedzieć prawdy. Ja przecież wiem, że samca to można zabić promieniami, ale jak samica, to nic nie poradzi, bo rozsiewa swoje małe po całym organizmie człowieka i nim zdążyłoby się pozabijać mnożące się małe, zabiłoby się i człowieka (fragment).


Szczegóły: Próchnica i fermentacja - Czesław Gawarecki

Tytuł: Próchnica i fermentacja
Podtytuł: Pamiętnik
Autor: Czesław Gawarecki
Wydawnictwo: Nawias
ISBN: 9788395852022
Język oryginału: polski
Języki: polski
Rok wydania: 2020
Ilość stron: 120
Format: 13 x 21 cm
Oprawa: twarda
Waga: 0.2 kg


Recenzje: Próchnica i fermentacja - Czesław Gawarecki

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: