Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym
Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A.
Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym
Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A.
- Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
- Rok wydania: 2007
- ISBN: 9788309010272
- Ilość stron: 222
- Format: 15.0x23.0cm
- Oprawa: Twarda
Niedostępna
Opis: Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym - Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A.
Ekstruzja zdobywa coraz większą popularność w światowym przetwórstwie rolno-spożywczym, zwłaszcza wśród producentów żywności i pasz. W tym podręczniku pragniemy przybliżyć Czytelnikom tajniki tej stosunkowo nowej dziedziny produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem aspektów praktycznych, to jest procesów technologicznych związanych z produkcją różnorodnych ekstrudatów oraz maszyn i urządzeń niezbędnych do ich wytwarzania. Przedstawiamy też Państwu uwagi i zalecenia o charakterze czysto eksploatacyjnym. Lektura książki pozwoli, naszym zdaniem, nie tylko na poznanie zawiłości inżynieryjno-technologicznych produkcji wyrobów eks-trudowanych, ale także ułatwi producentom podjęcie decyzji o ewentualnym wdrożeniu tej techniki w swoich zakładach przetwórczych.
Główny autor podręcznika, prof. dr hab. Leszek Mościcki, jest jednym z czołowych propagatorów i pionierów wprowadzania techniki ekstruzji w Polsce. Prof. Leszek Mościcki jest kierownikiem Katedry Inżynierii Procesowej Akademii Rolniczej w Lublinie, która należy do najlepiej wyposażonych w Polsce placówek naukowych zajmujących się badaniami z zakresu baro-termicznej obróbki surowców roślinnych na cele spożywcze i paszowe. Tekst tej publikacji prof. Leszek Mościcki opracował przy pomocy swoich najbliższych współpracowników: dr. Marcina Mitrusa i dr inż. Agnieszki Wójtowicz, których wkład merytoryczny zagwarantował utrzymanie wysokiego poziomu przekazywanej wiedzy.
Podręcznik przeznaczony jest dla pracowników naukowych, studentów, kadry inżynieryjno-technicznej oraz technologów studiujących lub zajmujących się w swej pracy zawodowej zagadnieniami z zakresu inżynierii rolniczej, technologii żywności, inżynierii procesowej oraz dyscyplin pokrewnych. Jesteśmy przekonani, że podręcznik spotka się także z zainteresowaniem producentów żywności i pasz oraz reprezentantów różnych gałęzi przemysłu przetwórczego, korzystających z komponentów i półproduktów sektora rolno-spożywczego
Szczegóły: Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym - Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A.
Tytuł: Technika ekstruzji w przemyśle rolno-spożywczym
Autor: Mościcki L., Mitrus M., Wójtowicz A.
Wydawnictwo: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
ISBN: 9788309010272
Języki: polski
Rok wydania: 2007
Ilość stron: 222
Format: 15.0x23.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.642 kg