Korea. Nie tylko kimchi

,

Książka

Korea. Nie tylko kimchi

,

  • Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
  • Rok wydania: 2021
  • ISBN: 9788382342437
  • Ilość stron: 160
  • Format: 18.5x22.6cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 49,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Korea. Nie tylko kimchi - Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Najlepsze smaki Azji od dzisiaj w twoim domu.



Kuchnia koreańska tryska kolorami i jest pełna smaków. Wyróżnia ją ostrość rdzawoczerwonej pasty chili gochujang, grillowane aromaty bulgogi, łagodny smak tofu i mnóstwo subtelnych dodatków, które nadają daniom świeżości i chrupkości - a motywem przewodnim jest oczywiście wszechobecne kimchi.

W Korei kimchi to dużo więcej niż tylko jedzenie - to klejnot kultury narodowej, uniwersalne zdrowe danie i część koreańskiej tożsamości. I chociaż nie sposób sobie wyobrazić Korei bez kapusty kiszonej na ostro, to kuchnia tego kraju ma do zaoferowania dużo więcej.

Koreańczycy mają bzika na punkcie dobrego jedzenia, a rodzina Limów nie jest wyjątkiem. Dwa pokolenia kobiet z dumą kultywują koreańskie tradycje w sztokholmskiej restauracji Arirang. Książka zawiera ich ulubione przepisy rodzinne - zarówno na tradycyjne kimchi z kapusty pekińskiej, papryczek chili i imbiru, jak i wariacje tego dania z rzodkwi, dyni, ostryg, grzybów, korzenia żeń-szeń czy innych warzyw. Znajdziecie tu też przepisy na koreańskie domowe klasyki, dowiecie się, jak krok po kroku zrobić tofu czy błyskawicznie wymieszać yukhoe, koreański tatar pachnący olejem sezamowym i czosnkiem - a także wiele innych, pysznych przepisów prosto z Azji Południowo-Wschodniej.



Siostry Byung-Hi Lim i Byung-Soon Lim prowadzą w Sztokholmie razem z mamą i ciotką restaurację Arirang. Kiedy powstawała w 1975 roku, była to pierwsza tego typu restauracja w Skandynawii, stawiająca sobie za cel serwowanie koreańskich potraw w najlepszym wydaniu. Od tamtego czasu stanowi punkt obowiązkowy na mapie każdego europejskiego smakosza dań z całego globu.



Szczegóły: Korea. Nie tylko kimchi - Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Tytuł: Korea. Nie tylko kimchi
Autor: Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
ISBN: 9788382342437
Tytuł oryginału: Det Koreanska Köket
Tłumacz: Teperek Agata
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 160
Format: 18.5x22.6cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Korea. Nie tylko kimchi - Byung-Hi Lim, Byung-Soon Lim

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×