Gotowane warzywa i sałatki 202 potraw

Książka

Gotowane warzywa i sałatki
202 potraw

  • Wydawnictwo: AD OCULOS
  • Rok wydania: 2008
  • ISBN: 978-83-602-2267-6
  • Ilość stron: 126
  • Format: 11.0x18.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 6,30 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 6,30 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Gotowane warzywa i sałatki - Żmuda Hydzik Marta

Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.

Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną.

Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego kolejna pozycja z serii ?Małe kulinaria? jest znakomitym przykładem.

Warto przypomnieć, że w naszym - głównie mięsożernym - kraju warzywa zadomowiły się dopiero w XVI wieku, za sprawą księżniczki Bony z mediolańskiego rodu Sforza d' Aragona, drugiej żony Zygmunta I Starego. Sporo wody musiała jednak przetoczyć Wisła, płynąca opodal wawelskich ogrodów, zanim sztuka ich uprawy, trafiła ?pod strzechy?, a sposoby przetwarzania i przechowywania stały się na tyle powszechne i oczywiste, że prekursorskie zasługi mediolańskiej księżniczki poszły w niepamięć.

Czy potrafimy wyobrazić sobie współczesne zakupy bez odwiedzenia ?warzywniaka? i buszowania w kępach zieleniny lub skorzystania z zamrożonego pomysłu na szybkie danie? A o ileż uboższe byłyby nasze piwniczki i spiżarnie bez wypełnionych skrzynek czy słoi i słoiczków z różnościami kiszonymi, kwaszonymi, marynowanymi tudzież pasteryzowanymi.

Często jednak zapominamy, że warzywa potrafią sporo stracić ze swych wspaniałych wartości, jeśli obchodzimy się z nimi bez należnej im uwagi, by nie powiedzieć atencji. Przecież nie wymagają długiego przetwarzania, zaś gotowane nieumiejętnie stają się niewiele wartymi, pozbawionymi kolorów, smaków i wielu wartości odżywczych? ?zapychaczami?.

Postępujmy z nimi delikatnie (wszak to rośliny) - obierajmy bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem lub innym rodzajem przetwarzania; gotujmy krótko w lekko osolonym wrzątku (warto pamiętać, że wywar warzywny może być znakomitą bazą do różnych zup i sosów, więc nie wylewajmy go, bo zawiera wiele cennych składników).

Warto dołożyć nieco starań i przyrządzać warzywa na parze, tym bardziej, że współczesne technologie kulinarne dały nam do ręki efektywny oręż w postaci szybkowarów.

Pamiętajmy o warzywach na co dzień, jako o niezbędnym uzupełnieniu posiłków, a nie tylko wówczas, gdy rozpaczliwie szukamy możliwości ?zgubienia? zbędnych kilogramów.


Szczegóły: Gotowane warzywa i sałatki - Żmuda Hydzik Marta

Tytuł: Gotowane warzywa i sałatki
Podtytuł: 202 potraw
Autor: Żmuda Hydzik Marta
Wydawnictwo: AD OCULOS
Kod paskowy: 9788360222676
ISBN: 978-83-602-2267-6
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 126
Format: 11.0x18.0cm
Oprawa: Miękka


Recenzje: Gotowane warzywa i sałatki - Żmuda Hydzik Marta

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Inne pozycje tego autora: Żmuda Hydzik Marta (1)