Gotowane warzywa i sałatki 202 potraw
Żmuda Hydzik Marta
Gotowane warzywa i sałatki
202 potraw
Żmuda Hydzik Marta
- Wydawnictwo: AD OCULOS
- Rok wydania: 2008
- ISBN: 978-83-602-2267-6
- Ilość stron: 126
- Format: 11.0x18.0cm
- Oprawa: Miękka
Niedostępna
Opis: Gotowane warzywa i sałatki - Żmuda Hydzik Marta
Korzenie, bulwy, cebulki, łodygi, liście, kwiatostany i owoce - prawdziwe bogactwo aromatów, a przede wszystkim nieocenionych witamin w naturalnej, łatwo przyswajalnej postaci, soli mineralnych i mikroelementów.
Bez warzyw trudno dzisiaj wyobrazić sobie smakowicie zastawiony stół. Są nie tylko nieocenionym dodatkiem smakowym do najwykwintniejszych potraw, ale także dekoracją - w zdecydowanej większości? jadalną.
Bogactwo form przekłada się wprost na bogactwo możliwości ich wykorzystania, czego kolejna pozycja z serii ?Małe kulinaria? jest znakomitym przykładem.
Warto przypomnieć, że w naszym - głównie mięsożernym - kraju warzywa zadomowiły się dopiero w XVI wieku, za sprawą księżniczki Bony z mediolańskiego rodu Sforza d' Aragona, drugiej żony Zygmunta I Starego. Sporo wody musiała jednak przetoczyć Wisła, płynąca opodal wawelskich ogrodów, zanim sztuka ich uprawy, trafiła ?pod strzechy?, a sposoby przetwarzania i przechowywania stały się na tyle powszechne i oczywiste, że prekursorskie zasługi mediolańskiej księżniczki poszły w niepamięć.
Czy potrafimy wyobrazić sobie współczesne zakupy bez odwiedzenia ?warzywniaka? i buszowania w kępach zieleniny lub skorzystania z zamrożonego pomysłu na szybkie danie? A o ileż uboższe byłyby nasze piwniczki i spiżarnie bez wypełnionych skrzynek czy słoi i słoiczków z różnościami kiszonymi, kwaszonymi, marynowanymi tudzież pasteryzowanymi.
Często jednak zapominamy, że warzywa potrafią sporo stracić ze swych wspaniałych wartości, jeśli obchodzimy się z nimi bez należnej im uwagi, by nie powiedzieć atencji. Przecież nie wymagają długiego przetwarzania, zaś gotowane nieumiejętnie stają się niewiele wartymi, pozbawionymi kolorów, smaków i wielu wartości odżywczych? ?zapychaczami?.
Postępujmy z nimi delikatnie (wszak to rośliny) - obierajmy bezpośrednio przed spożyciem, gotowaniem lub innym rodzajem przetwarzania; gotujmy krótko w lekko osolonym wrzątku (warto pamiętać, że wywar warzywny może być znakomitą bazą do różnych zup i sosów, więc nie wylewajmy go, bo zawiera wiele cennych składników).
Warto dołożyć nieco starań i przyrządzać warzywa na parze, tym bardziej, że współczesne technologie kulinarne dały nam do ręki efektywny oręż w postaci szybkowarów.
Pamiętajmy o warzywach na co dzień, jako o niezbędnym uzupełnieniu posiłków, a nie tylko wówczas, gdy rozpaczliwie szukamy możliwości ?zgubienia? zbędnych kilogramów.
Szczegóły: Gotowane warzywa i sałatki - Żmuda Hydzik Marta
Tytuł: Gotowane warzywa i sałatki
Podtytuł: 202 potraw
Autor: Żmuda Hydzik Marta
Wydawnictwo: AD OCULOS
Kod paskowy: 9788360222676
ISBN: 978-83-602-2267-6
Języki: polski
Rok wydania: 2008
Ilość stron: 126
Format: 11.0x18.0cm
Oprawa: Miękka