Zrównoważona konsumpcja żywności. Wybrane działania wspierające jej rozwój
Elżbieta Goryńska-Goldmann, Weronika Mytko
Zrównoważona konsumpcja żywności.
Wybrane działania wspierające jej rozwój
Elżbieta Goryńska-Goldmann, Weronika Mytko
- Wydawnictwo: Difin
- Rok wydania: 2021
- ISBN: 9788382700282
- Ilość stron: 150
- Format: 250x176 mm
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Zrównoważona konsumpcja żywności. - Elżbieta Goryńska-Goldmann, Weronika Mytko
Zrównoważona konsumpcja żywności jest uznawana za jedno z kluczowych działań podejmowanych w obrębie polityki UE, a także krajowej polityki żywnościowej, obejmującej rozwój bardziej alternatywnych i zrównoważonych praktyk w zakresie konsumpcji i produkcji. Istnieje duży potencjał rozwoju tej idei w Polsce, jednak warunkiem podążania tą ścieżką jest ocena na ile konsumenci żywności i pozostali uczestnicy rynku są świadomi tej idei, by podejmować decyzje pozwalające wspierać jej rozwój (m.in. w zakresie redukcji marnotrawstwa żywności, zużycia zasobów naturalnych, ochrony środowiska i bioróżnorodności, poprawy jakości życia i zdrowia człowieka).
Prezentowana książka koncentruje się na perspektywie konsumenta, aktorze rynku odgrywającego istotną rolę w tworzeniu przejścia do bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego. Publikacja stanowi diagnozę obecnego stanu i wskazuje na potrzebę rozbudowy działań o charakterze informacyjnym i edukacyjnym nakierowanych na konsumentów, aby zaangażowali się i nabrali naturalnych umiejętności rozwijania świadomości a następie praktyk wpisujących się w konsumpcję żywności zrównoważonej. Autorzy książki omówili ideę i zmiany, jakie zaszły na rynku w ostatnim czasie, dokonali przeglądu wybranych działań wspierających rozwój zrównoważonej konsumpcji żywności, zaprezentowali opinie konsumentów o tej idei i wskazali rekomendacje dla uczestników rynku i instytucji publicznych odpowiedzialnych na rozwój konsumpcji zrównoważonej. Wysiłki na rzecz wzrostu świadomości konsumentów żywności mają fundamentalne znaczenie dla dalszego rozwoju zrównoważonej konsumpcji żywności, zwłaszcza w aspekcie praktycznym.
Szczegóły: Zrównoważona konsumpcja żywności. - Elżbieta Goryńska-Goldmann, Weronika Mytko
Tytuł: Zrównoważona konsumpcja żywności.
Podtytuł: Wybrane działania wspierające jej rozwój
Autor: Elżbieta Goryńska-Goldmann, Weronika Mytko
Wydawnictwo: Difin
ISBN: 9788382700282
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 150
Format: 250x176 mm
Oprawa: Miękka