Kuchnia raciborska Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej

Książka

Kuchnia raciborska
Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej

  • Wydawnictwo: WAW
  • Rok wydania: 2015
  • ISBN: 8389802082
  • Ilość stron: 592
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 35,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 35,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kuchnia raciborska - Grzegorz Wawoczny

Książka opisuje historię kultury materialnej żywienia na terenie dawnego księstwa opolsko-raciborskiego, głównie Raciborza i okolic. W przejrzysty sposób opisano tu m.in. dzieje: rolnictwa, młynarstwa, piekarnictwa, cukiernictwa, piernikarstwa, rzeźnictwa, myślistwa i rybołówstwa, piwowarstwa, winiarstwa i gorzelnictwa, bartnictwa, pasiecznictwa, karczmarstwa, hotelarstwa, wielkich uczt oraz używek typu tytoń, kawa czy herbata. Opracowanie bazuje na obszernym materiale źródłowym ? sięgających aż średniowiecza dokumentów czy też XIX-wiecznych doniesień prasowych. Pozycja wzbogacona szeregiem unikalnej archiwalnej ikonografii oraz, w formie suplementu, przepisami ludowymi okraszonymi kolorowymi zdjęciami potraw i wykonujących je raciborskich gospodyń.


Szczegóły: Kuchnia raciborska - Grzegorz Wawoczny

Tytuł: Kuchnia raciborska
Podtytuł: Podróże kulinarne po dawnej i obecnej ziemi raciborskiej
Autor: Grzegorz Wawoczny
Wydawnictwo: WAW
Kod paskowy: 9788389802088
ISBN: 8389802082
Języki: polski
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 592
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 1.17 kg


Recenzje: Kuchnia raciborska - Grzegorz Wawoczny

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×