Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Książka

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

  • Wydawnictwo: Znak Koncept
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 9788324084159
  • Ilość stron: 304
  • Format: 14.4 x 20.5 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Jutro (czwartek 2024-05-09)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 49,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Cesari Luca

„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.



Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?



Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.



Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?



Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.



Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.



Palce lizać!



Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.


Szczegóły: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Cesari Luca

Tytuł: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Autor: Cesari Luca
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324084159
Tytuł oryginału: Storia della pasta in dieci piatti: Dai tortellini alla carbonara
Tłumacz: Kłodecki Mateusz
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 304
Format: 14.4 x 20.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami


Recenzje: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Cesari Luca

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: