Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

Książka

Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary

  • Wydawnictwo: Znak Koncept
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 9788324084159
  • Ilość stron: 304
  • Format: 14.4 x 20.5 cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 49,99 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,99 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Luca Cesari

„Rozmowa o kuchni nie jest dziś we Włoszech czynnością ani niewinną, ani pozbawioną ryzyka”.



Każdy wie, że do carbonary nie dodaje się śmietany, a spaghetti bolognese niewiele ma wspólnego z prawdziwym ragù. Ale czy na pewno? Może wszystko, co wiemy o „tradycyjnych” włoskich makaronach, nie jest do końca prawdą?



Nakarmieni „jedynymi słusznymi” przepisami na tradycyjne włoskie dania, nie zdajemy sobie sprawy, że receptury na większość z nich wciąż ewoluują, a legendy, które narosły wokół niektórych, bardzo często rozmijają się z prawdą.



Czy wiesz, że carbonara wcale nie ma włoskiego rodowodu, a fettuccine powstało, kiedy Alfredo di Lelio, troskliwy mąż i szef kuchni, chciał przygotować pożywny posiłek zmęczonej porodem żonie? Czy zgadniesz, która bogini i jej piękno były inspiracją dla idealnego kształtu tortellino?



Luca Cesari, historyk gastronomii i kucharz eksperymentalny, wychodzi naprzeciw gastropurystom i proponuje inne spojrzenie na dziesięć włoskich klasyków. Według niego te kanoniczne dania zawsze są nowe i młode, bo ich postać zmienia się w zależności od kucharza i szerokości geograficznej.



Rozsiądź się wygodnie z talerzem pełnym pasta al pomodoro i posłuchaj historii o tym, dlaczego dozwolone jest jedzenie spaghetti z sosem bolońskim i co wspólnego z włoskimi daniami ma Meksyk.



Palce lizać!



Książka uhonorowana Premio Bancarella della Cucina.

Producent:
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak Sp. z o.o.
ul. Kościuszki 37
30-105 Kraków (PL)
tel: 126199500
email: [email protected]


Szczegóły: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Luca Cesari

Tytuł: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary
Autor: Luca Cesari
Wydawnictwo: Znak Koncept
ISBN: 9788324084159
Tytuł oryginału: Storia della pasta in dieci piatti: Dai tortellini alla carbonara
Tłumacz: Kłodecki Mateusz
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 304
Format: 14.4 x 20.5 cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami


Recenzje: Historia makaronu w dziesięciu daniach. Od tortellini do carbonary - Luca Cesari

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: