Książka
  • Wydawnictwo: Bernardinum
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 9788381278683
  • Ilość stron: 260
  • Format: 21.5x28.0cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Niedostępna
Cena katalogowa 120,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 120,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Smaki Gdańska - Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer

Czym są biedni rycerze? Jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym? Skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa? To tylko kilka przykładów dań z XIX-wiecznej książki kucharskiej, które teraz można samemu odtworzyć w domowym zaciszu i przekonać się, że dawna gdańska kuchnia jest ciekawa, wyjątkowa i smaczna.



Wszystko dzięki autorkom niniejszej publikacji: fotografce Katarzynie Fiszer oraz muzealniczce, rekonstruktorce kulinarnej Aleksandrze Kucharskiej. W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.



W publikacji znajduje się ponad sto przepisów z przeliczonymi miarami, przystosowanych do wykonania we współczesnej kuchni. Autorki tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w 1858 roku Gdańskiej książki kucharskiej. Każde danie uwiecznione jest w kompozycji inspirowanej martwymi naturami, które nie raz można pomylić z obrazami holenderskich mistrzów. W książce




Czytelnik znajdzie ciekawostki przybliżające realia, które rządziły kuchnią sprzed wieków, niektóre znane jeszcze naszym babciom, a niektóre zupełnie już zapomniane.


Szczegóły: Smaki Gdańska - Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer

Tytuł: Smaki Gdańska
Autor: Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer
Wydawnictwo: Bernardinum
ISBN: 9788381278683
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 260
Format: 21.5x28.0cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Smaki Gdańska - Aleksandra Kucharska, Katarzyna Fiszer

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: