Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu

Książka

Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu

  • Wydawnictwo: Poznańskie
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 978-83-67324-95-3
  • Ilość stron: 296
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda

Z tej książki dowiesz się:


  • Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?

  • Kto przywiózł tofu z Azji?

  • Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?

  • Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?

  • Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?




Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?



Natalia Mętrak-Ruda
, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.

KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Wydawnictwo Poznańskie
Fredry 8
61-701 Poznań (Polska)
tel: 61 623 38 38
email: handlowy@wydawnictwopoznanskie.com


Szczegóły: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda

Tytuł: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Autor: Natalia Mętrak-Ruda
Wydawnictwo: Poznańskie
Seria: Zrozum
Kod paskowy: 9788367324953
ISBN: 978-83-67324-95-3
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 296
Oprawa: Miękka


Recenzje: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: