Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu

Książka

Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu

  • Wydawnictwo: Poznańskie
  • Rok wydania: 2022
  • ISBN: 978-83-67324-95-3
  • Ilość stron: 296
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 49,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 49,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda

Z tej książki dowiesz się:


  • Czy dieta bezmięsna mogła przydać się Polakom w walce o niepodległość?

  • Kto przywiózł tofu z Azji?

  • Czy Indie rzeczywiście są najbardziej wegetariańskim państwem świata?

  • Kto uważał, że dieta jarska była najlepsza już dla dawnych Słowian?

  • Dla kogo wymyślono płatki kukurydziane?




Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu?



Natalia Mętrak-Ruda
, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.

KSIĄŻKI DOBRE NIE TYLKO W TEORII!

Kraj produkcji: Polska

Producent:
Wydawnictwo Poznańskie
Fredry 8
61-701 Poznań (Polska)
tel: 61 623 38 38
email: handlowy@wydawnictwopoznanskie.com


Szczegóły: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda

Tytuł: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu
Autor: Natalia Mętrak-Ruda
Wydawnictwo: Poznańskie
Seria: Zrozum
Kod paskowy: 9788367324953
ISBN: 978-83-67324-95-3
Języki: polski
Rok wydania: 2022
Ilość stron: 296
Oprawa: Miękka


Recenzje: Warzywa zjedz, mięso zostaw. Krótka historia wegetarianizmu - Natalia Mętrak-Ruda

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: