Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy
Jolanta Mikołajczyk
Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Historia, tradycje, przepisy
Jolanta Mikołajczyk
- Wydawnictwo: Wydawnictwo Dialog
- Rok wydania: 2023
- ISBN: 9788382380897
- Ilość stron: 176
- Format: 24.0x17.0cm
- Oprawa: Miękka
1 - 3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Jolanta Mikołajczyk
Kuchnia Zjednoczonych Emiratów Arabskich ma długą historię, której warto posmakować. Poznanie jej umożliwia zrozumienie dziejów świata arabskiego, religii, obyczajów i powiązań między państwami, a nawet kontynentami. Stoją za nią historia Beduinów, kolonizacja, perły i ropa naftowa. Szlaki jedwabny i kadzidlany dostarczyły różnorodności smaków, zapachów i kolorów, a ludzie mieszkający na terenach pokrytych piaskiem zagospodarowali wszystkie te dobra. Przyprawy, zioła i składniki potrzebne do gotowania przemierzyły długą drogę od jednej kultury do drugiej, aby zmieniać dania, leczyć i inspirować. I mimo że państwo to ma bardzo krótką historię (powstało 2 grudnia 1971 roku), to człowiek doświadcza tu fascynującej podróży kulinarnej.
Kuchnia emiracka to zarówno proste, beduińskie potrawy, których podstawą były nabiał i daktyle (a jedynie od święta mięso), ekskluzywne rarytasy oprószone złotem, jak i mnóstwo dań wywodzących się z różnych stron świata, które przybyły tu wraz z migrantami. Skąd się wzięła ta kulinarna mieszanka i jak na jej tle prezentują się tradycyjne potrawy pustynnych nomadów? Jak gotowały i tworzyły przepisy Emiratki i jak dzisiaj wyglądają emirackie restauracje, w których można odkryć lokalne wersje potraw pochodzących z różnych stron świata arabskiego, z Iranu, Indii, a nawet Irlandii? Książka udzieli odpowiedzi na wszystkie te pytania, a dzięki ponad 200 przepisom każdy będzie mógł stworzyć orientalny klimat we własnej kuchni.
Szczegóły: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Jolanta Mikołajczyk
Tytuł: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Podtytuł: Historia, tradycje, przepisy
Autor: Jolanta Mikołajczyk
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dialog
ISBN: 9788382380897
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 176
Format: 24.0x17.0cm
Oprawa: Miękka
Recenzje: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Jolanta Mikołajczyk
Informacje:
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Inne pozycje tego autora: Jolanta Mikołajczyk (7)
- Vademecum matura - biologia - 2022 (Greg) - oprawa zintegrowana
- Ochrona grobów i cmentarzy wojennych w Polsce (Księgarnia Akademicka) - Miękka
- W szepcie słów. Antologia 3 (Krywaj) - miękka
- Perfumy, attar i bakhur Przewodnik po świecie arabskich wonności (Wydawnictwo Dialog) - Miękka
- Biżuteria arabska. Amulety, talizmany i ozdoby (Wydawnictwo Dialog) - Miękka
- Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich (Wydawnictwo Dialog) - Miękka
- Standardy Kardiologiczne Okiem Echokardiografisty 2023 (Medical Tribune) - Miękka