Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich Historia, tradycje, przepisy

Książka

Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Historia, tradycje, przepisy

  • Wydawnictwo: Akademickie Dialog
  • Rok wydania: 2023
  • ISBN: 9788382380897
  • Ilość stron: 176
  • Format: 24.0x17.0cm
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 89,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 89,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Jolanta Mikołajczyk

Kuchnia Zjednoczonych Emiratów Arabskich ma długą historię, której warto posmakować. Poznanie jej umożliwia zrozumienie dziejów świata arabskiego, religii, obyczajów i powiązań między państwami, a nawet kontynentami. Stoją za nią historia Beduinów, kolonizacja, perły i ropa naftowa. Szlaki jedwabny i kadzidlany dostarczyły różnorodności smaków, zapachów i kolorów, a ludzie mieszkający na terenach pokrytych piaskiem zagospodarowali wszystkie te dobra. Przyprawy, zioła i składniki potrzebne do gotowania przemierzyły długą drogę od jednej kultury do drugiej, aby zmieniać dania, leczyć i inspirować. I mimo że państwo to ma bardzo krótką historię (powstało 2 grudnia 1971 roku), to człowiek doświadcza tu fascynującej podróży kulinarnej.

Kuchnia emiracka to zarówno proste, beduińskie potrawy, których podstawą były nabiał i daktyle (a jedynie od święta mięso), ekskluzywne rarytasy oprószone złotem, jak i mnóstwo dań wywodzących się z różnych stron świata, które przybyły tu wraz z migrantami. Skąd się wzięła ta kulinarna mieszanka i jak na jej tle prezentują się tradycyjne potrawy pustynnych nomadów? Jak gotowały i tworzyły przepisy Emiratki i jak dzisiaj wyglądają emirackie restauracje, w których można odkryć lokalne wersje potraw pochodzących z różnych stron świata arabskiego, z Iranu, Indii, a nawet Irlandii? Książka udzieli odpowiedzi na wszystkie te pytania, a dzięki ponad 200 przepisom każdy będzie mógł stworzyć orientalny klimat we własnej kuchni.

Producent:
Wydawnictwo Akademickie DIALOG Spółka z o.o.
ul. Bagno 3/218
00-112 Warszawa (PL)
tel: 226208703
email: [email protected]


Szczegóły: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Jolanta Mikołajczyk

Tytuł: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich
Podtytuł: Historia, tradycje, przepisy
Autor: Jolanta Mikołajczyk
Wydawnictwo: Akademickie Dialog
ISBN: 9788382380897
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 176
Format: 24.0x17.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.39 kg


Recenzje: Sztuka kulinarna Zjednoczonych Emiratów Arabskich - Jolanta Mikołajczyk

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: