Uważność w jedzeniu

Książka

Uważność w jedzeniu

  • Wydawnictwo: CoJaNaTo
  • Rok wydania: 2023
  • ISBN: 9788363860905
  • Ilość stron: 150
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
1-3 dni robocze + czas dostawy*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 63,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 63,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Uważność w jedzeniu - Jan Chozen Bays

Jak odzyskać zdrową i radosną relację z jedzeniem Kiedy zastosujemy uważność do czynności jedzenia, ujawni się nam świat odkryć i przyjemności. Świat, który dotąd pozostawał ukryty, mimo że mieliśmy go – dosłownie – tuż przed nosem. Jedzenie utrzymuje nas przy życiu i jest źródłem przyjemności. Jego zdobywanie, przygotowywanie, wymyślanie i konsumowanie mocno nas angażuje. Ma też jednak ciemniejsze strony – na odżywianiu się nabudowują się złożone problemy emocjonalne i psychiczne, towarzyszy mu wstyd i stres, a także niepewność i poczucie winy związane z niejasnymi i często sprzecznymi zaleceniami naukowców, dietetyków i mediów. Dzieci wiedzą, czego potrzebują, bez wahania reagują na potrzeby swojego ciała. Uważne jedzenie to powrót do korzeni – do naturalnej zdolności wyczuwania, czego w danej chwili potrzebuje nasz organizm,. Ucząc się jeść z uważnością, nawiązujemy kontakt ze sobą, a także zbliżamy się do świata i łączymy się z nim, odkrywamy ciągle na nowo, że wszystko jest połączone i współzależne. Jan Chozen Bays nauczy cię: – rozróżniania siedmiu rodzajów głodu – z których tylko dwa są związane z odżywieniem organizmu… – rozpoznawania potrzeb twojego ciała i obdarzania ich nieosądzającą uwagą – budowania spokojnej, zrównoważonej relacji z jedzeniem – łagodnego zmieniania swoich nawyków żywieniowych – nawigowania w świecie sprzecznych zaleceń dietetycznych – stosowania w odniesieniu do jedzenia buddyjskiej idei drogi środka – otwierania się na radości, przyjemności i bogactwo prostych czynności jedzenia i picia Uważność w jedzeniu to pełen życzliwości przewodnik po odbudowie swojej relacji z jedzeniem. Jan Chozen Bays, lekarka i nauczycielka zen, proponuje ponad pięćdziesiąt ćwiczeń i medytacji – sprawdzonych przez lata prowadzenia warsztatów uważnego jedzenia – dzięki którym najpierw zanalizujesz swoje podejście do jedzenia, towarzyszące ci wzorce i przyzwyczajenia, a następnie nauczysz się zmieniać codzienne posiłki w momenty kontaktu ze sobą, troski dla siebie i praktyki pełnej obecności tu i teraz. „W naszym społeczeństwie panuje stan, który można nazwać endemiczną bezmyślnością. Możemy jej zaradzić, przyjmując osobistą odpowiedzialność. Ta książka doskonale opisuje, jak to zrobić w odniesieniu do czynności jedzenia i żywności we wszystkich jej formach. A któż może lepiej wskazać drogę do osiągnięcia psychicznego zdrowia i równowagi niż Jan Chozen Bays, która jest doświadczoną pediatrą specjalizującą się w psychologii dziecięcej, wieloletnią liderką grup uważnego jedzenia i niezwykłą nauczycielką uważności, doświadczoną w wielowiekowej i wzniosłej tradycji mądrości i współczucia?” – Jon Kabat-Zinn we wstępie do książki Uważność w jedzeniu


Szczegóły: Uważność w jedzeniu - Jan Chozen Bays

Tytuł: Uważność w jedzeniu
Autor: Jan Chozen Bays
Wydawnictwo: CoJaNaTo
ISBN: 9788363860905
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Agnieszka Kowalska
Języki: polski
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 150
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami


Recenzje: Uważność w jedzeniu - Jan Chozen Bays

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Inne pozycje tego autora: Jan Chozen Bays (1)