Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

Książka

Historia kuchni polowej.
Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności

  • Wydawnictwo: SBM
  • Rok wydania: 2024
  • ISBN: 9788383481852
  • Ilość stron: 304
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Jutro (poniedziałek 2024-12-23)*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Cena katalogowa 59,01 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 59,01 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Historia kuchni polowej. - Andrzej Fiedoruk

„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.

Producent:
Wydawnictwo SBM Sp. z o.o.
Sułkowskiego 2/2
01-602 Warszawa (Polska)
tel: 22 403 48 06
email: sbm@wydawnictwo-sbm.pl


Szczegóły: Historia kuchni polowej. - Andrzej Fiedoruk

Tytuł: Historia kuchni polowej.
Podtytuł: Na kulinarnym zapleczu armii świata – od starożytności do współczesności
Autor: Andrzej Fiedoruk
Wydawnictwo: SBM
ISBN: 9788383481852
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 304
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Historia kuchni polowej. - Andrzej Fiedoruk

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: