Kapłony i szczeżuje Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

,

Książka

Kapłony i szczeżuje
Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

,

  • Wydawnictwo: Czarne
  • Rok wydania: 2024
  • ISBN: 9788383960029
  • Ilość stron: 336
  • Format: 13.3x21.5cm
  • Oprawa: Twarda
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 74,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 74,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Kapłony i szczeżuje - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych. Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię. Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu. Autorzy „Kapłonów i szczeżui” to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.


Szczegóły: Kapłony i szczeżuje - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Tytuł: Kapłony i szczeżuje
Podtytuł: Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Autor: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski
Wydawnictwo: Czarne
Seria: Poza serią
ISBN: 9788383960029
Języki: polski
Rok wydania: 2024
Ilość stron: 336
Format: 13.3x21.5cm
Oprawa: Twarda


Recenzje: Kapłony i szczeżuje - Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Inne pozycje tego autora: Magdalena Kasprzyk-Chevriaux, Jarosław Dumanowski (2)