Grecja dla zielonych

Książka

Grecja dla zielonych

  • Wydawnictwo: Marginesy
  • Rok wydania: 2025
  • ISBN: 978-83-68367-44-7
  • Ilość stron: ok. 288
  • Oprawa: Miękka
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 89,90 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 89,90 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Grecja dla zielonych - Alicja Rokicka

Kalimera!



Grecka kuchnia przypomina o tym, co pierwotne, prawdziwe. Tam wszystko ze sobą współgra. A także nie ma miejsca na błędy – bo nie da się ich popełnić. Wszystkie przepisy są proste, lecz nie prostackie. Przez to kuchnia grecka może być niedoceniana. Kojarzona jest bowiem głównie z serem feta i mięsem. Ale to pozory! Jest ona znacznie bogatsza w warzywa oraz rośliny strączkowe, niż się ludziom wydaje. Królują w niej proste receptury, sporo oliwy, oregano i pomidory oraz sporo strączków. No i niemal każdy przepis zaczyna się od “morza oliwy” (i nie jest to przesada).



To kuchnia absolutnie przyjazna weganom, roślinożercom i wegetarianom. W jej typowych i tradycyjnych daniach bez większego problemu spotyka się dania 100% wegańskie. Nie trzeba kombinować, szukać, sprawdzać drobnego druczku w menu restauracji, bo w każdej są dania roślinne i wysokobiałkowe – hummus, fava, fasola czy ciecierzyca.



A co w menu?

Na słodko: halva, baklawa, minipączki czy kisiel z winogron.

Meze (przystawki): tzatziki, pasta z groszku czy bakłażana, dolmades albo suchary z pomidorami.

Zupa: zupa z ciecierzycy z cytryną albo z soczewicy, a może z fasoli z pomarańczą.

Duże danie: ziemniaki cytrynowe, grillowane boczniaki, placuszki z pomidorów albo makaron orzo w pomidorach



Alicja Rokicka – z wykształcenia graficzka. Prowadzi jeden z najstarszych, najpopularniejszych i najczęściej nagradzanych blogów o tematyce wegańskiej w Polsce. Wegan Nerd wypełniony jest oryginalnymi, autorskimi przepisami, a potrawy ilustrowane są apetycznymi zdjęciami. Ponad połowę swojego życia nie je mięsa i świetnie się z tym czuje. Od kilku lat podróżuje z warsztatami po całej Polsce, ucząc ludzi i zachęcając ich do roślinnego, zdrowego i kolorowego gotowania, pełnego wyrafinowanych smaków i miłości. Entuzjastka słonecznej Italii, pizzy, celebrowania życia i wspólnego biesiadowania. Nakładem wydawnictwa Marginesy ukazały się książki Świętujemy! (2019), Italia dla zielonych (2021), Gotuj! Roślinnie (2024).

Kraj produkcji: PL

Producent:
Wydawnictwo Marginesy Sp. z o.o.
Mierosławskiego 11a
01-527 Warszawa (PL)
tel: 226630275
email: [email protected]


Szczegóły: Grecja dla zielonych - Alicja Rokicka

Tytuł: Grecja dla zielonych
Autor: Alicja Rokicka
Wydawnictwo: Marginesy
Kod paskowy: 9788368367447
ISBN: 978-83-68367-44-7
Rok wydania: 2025
Ilość stron: ok. 288
Oprawa: Miękka
Kraj produkcji: PL


Recenzje: Grecja dla zielonych - Alicja Rokicka

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: