Smak Zapiski o kulturze i zmysłach

Zapowiedź

Smak Zapiski o kulturze i zmysłach

  • Wydawnictwo: Bo.wiem
  • Rok wydania: 2025
  • ISBN: 9788323354932
  • Ilość stron: 160
  • Format: 13.7x20.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Niedostępna

Zapowiedź 2025-05-17

Cena katalogowa 37,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 37,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach - Jehanne Dubrow

Smakować to żyć w pełni W serii krótkich, błyskotliwych esejów Jehanne Dubrow zastanawia się nad naturą być może najbardziej intymnego zmysłu. Prowadząc nas przez pięć podstawowych smaków, tłumaczy, jak każdy z nich wpływa na nasze postrzeganie rzeczywistości. Autorka łączy osobiste doświadczenia z rozważaniami nad literaturą, muzyką i sztuką, a także tekstami religijnymi oraz filozoficznymi. Od zanurzonych w herbacie proustowskich magdalenek przez cukiernice pędzla Cézanne’a po słodko-kwaśne sonety Szekspira i grzybobranie Mickiewicza – Dubrow pokazuje, jak z doznania zmysłowego smak przeobraża się w metaforę ludzkiego doświadczenia. Ta książka to nie tradycyjny posiłek, lecz raczej mezze – zestaw małych dań, które razem tworzą fascynującą opowieść o poznawaniu siebie i świata. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym cielesne doznania towarzyszą intelektualnej uczcie. Pyszna opowieść o tym, dlaczego zmysł smaku to największy skarb nie tylko ciała, ale i umysłu, klucz do zrozumienia fizjologii, psychologii i kultury. Paweł Bravo, autor rubryki "Smaki" w Tygodniku Powszechnym Jehanne Dubrow jest intelektualną sensualistką, pisarką czasami liryczną, innym razem niestroniącą od potocznego stylu, zawsze odznaczającą się krytyczną wrażliwością. Niektóre publikacje przytłaczają swoją obfitością; Smak Dubrow, odznaczający się ostrością spojrzenia i wyjątkową introspekcją, to doskonałe digestivo. David Lazar, autor Celeste Holm Syndrome: On Character Actors from Hollywood’s olden Age Dubrow odwołuje się do licznych tekstów kultury, by w poruszający sposób ukazać bogactwo smaku. To rzecz, którą sam chciałbym napisać. Albert Sonnenfeld, profesor literatury francuskiej, tłumacz i krytyk kulinarny Dubrow za pomocą elegancko poprowadzonego eseju dowodzi, że smak to podstawowa forma dostępu do świata i innych ludzi, a także – co najważniejsze – do nas samych. Ta książka to poetycki hołd składany potędze i tajemnicy smaku. Barbara Carnevali, autorka Social Appearances: A Philosophy of Display and Prestige Erudycyjna, a zarazem nieprzytłaczająca. Doskonały przykład zmysłowego pisarstwa. „The European Legacy” Jehanne Dubrow - autorka tomów poetyckich i książek non-fiction, w tym poświęconej zapachom pod tytułem throughsmoke: an essay in notes (2019). Publikowała swoje wiersze i eseje m.in. na łamach „Poetry”, „The Academy of American Poets”, „The New York Times Magazin” i „The New England Review”. Jest założycielką oraz redaktorką czasopisma „Cherry tree”, a także laureatką licznych nagród literackich. Uczy kreatywnego pisania na University of North Texas.

Producent:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Michałowskiego 9/2
31-126 Kraków (PL)
tel: 12-631-18-80
email: [email protected]


Szczegóły: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach - Jehanne Dubrow

Tytuł: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach
Autor: Jehanne Dubrow
Wydawnictwo: Bo.wiem
ISBN: 9788323354932
Tytuł oryginału: Taste: A Book of Small Bites
Tłumacz: Gomola Aleksander
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 160
Format: 13.7x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami


Recenzje: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach - Jehanne Dubrow

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×