Smak Zapiski o kulturze i zmysłach

Książka

Smak Zapiski o kulturze i zmysłach

  • Wydawnictwo: Bo.wiem
  • Rok wydania: 2025
  • ISBN: 9788323354932
  • Ilość stron: 160
  • Format: 13.7x20.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Wysyłka:
Dzisiaj*Zamówienie złożone do godz. 12.00 (nie dotyczy przedpłat zaksięgowanych po godz. 12.00). Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu.
Cena katalogowa 37,00 PLN brutto
Cena dostępna po zalogowaniu
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×
Cena 37,00 PLN
Dodaj do Schowka
Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×

Opis: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach - Jehanne Dubrow

Smakować to żyć w pełni W serii krótkich, błyskotliwych esejów Jehanne Dubrow zastanawia się nad naturą być może najbardziej intymnego zmysłu. Prowadząc nas przez pięć podstawowych smaków, tłumaczy, jak każdy z nich wpływa na nasze postrzeganie rzeczywistości. Autorka łączy osobiste doświadczenia z rozważaniami nad literaturą, muzyką i sztuką, a także tekstami religijnymi oraz filozoficznymi. Od zanurzonych w herbacie proustowskich magdalenek przez cukiernice pędzla Cézanne’a po słodko-kwaśne sonety Szekspira i grzybobranie Mickiewicza – Dubrow pokazuje, jak z doznania zmysłowego smak przeobraża się w metaforę ludzkiego doświadczenia. Ta książka to nie tradycyjny posiłek, lecz raczej mezze – zestaw małych dań, które razem tworzą fascynującą opowieść o poznawaniu siebie i świata. To zaproszenie do wspólnego stołu, przy którym cielesne doznania towarzyszą intelektualnej uczcie. Pyszna opowieść o tym, dlaczego zmysł smaku to największy skarb nie tylko ciała, ale i umysłu, klucz do zrozumienia fizjologii, psychologii i kultury. Paweł Bravo, autor rubryki "Smaki" w Tygodniku Powszechnym Jehanne Dubrow jest intelektualną sensualistką, pisarką czasami liryczną, innym razem niestroniącą od potocznego stylu, zawsze odznaczającą się krytyczną wrażliwością. Niektóre publikacje przytłaczają swoją obfitością; Smak Dubrow, odznaczający się ostrością spojrzenia i wyjątkową introspekcją, to doskonałe digestivo. David Lazar, autor Celeste Holm Syndrome: On Character Actors from Hollywood’s olden Age Dubrow odwołuje się do licznych tekstów kultury, by w poruszający sposób ukazać bogactwo smaku. To rzecz, którą sam chciałbym napisać. Albert Sonnenfeld, profesor literatury francuskiej, tłumacz i krytyk kulinarny Dubrow za pomocą elegancko poprowadzonego eseju dowodzi, że smak to podstawowa forma dostępu do świata i innych ludzi, a także – co najważniejsze – do nas samych. Ta książka to poetycki hołd składany potędze i tajemnicy smaku. Barbara Carnevali, autorka Social Appearances: A Philosophy of Display and Prestige Erudycyjna, a zarazem nieprzytłaczająca. Doskonały przykład zmysłowego pisarstwa. „The European Legacy” Jehanne Dubrow - autorka tomów poetyckich i książek non-fiction, w tym poświęconej zapachom pod tytułem throughsmoke: an essay in notes (2019). Publikowała swoje wiersze i eseje m.in. na łamach „Poetry”, „The Academy of American Poets”, „The New York Times Magazin” i „The New England Review”. Jest założycielką oraz redaktorką czasopisma „Cherry tree”, a także laureatką licznych nagród literackich. Uczy kreatywnego pisania na University of North Texas.

Producent:
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Michałowskiego 9/2
31-126 Kraków (PL)
tel: 12-631-18-80
email: [email protected]


Szczegóły: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach - Jehanne Dubrow

Tytuł: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach
Autor: Jehanne Dubrow
Wydawnictwo: Bo.wiem
ISBN: 9788323354932
Tytuł oryginału: Taste: A Book of Small Bites
Tłumacz: Gomola Aleksander
Języki: polski
Rok wydania: 2025
Ilość stron: 160
Format: 13.7x20.5cm
Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
Waga: 0.28 kg


Recenzje: Smak Zapiski o kulturze i zmysłach - Jehanne Dubrow

Zaloguj się
Przypomnij hasło
×
×


Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także: