Nóż w Pinocie
Tomasz Prange-Barczyński
Nóż w Pinocie
Tomasz Prange-Barczyński
- Wydawnictwo: Pascal
- Rok wydania: 2025
- ISBN: 978-83-8317-442-6
Przedsprzedaż - wysyłka po 2025-09-10*Przy zamówieniu większej ilości egzemplarzy czas realizacji zamówienia może ulec wydłużeniu
Opis: Nóż w Pinocie - Tomasz Prange-Barczyński
Jakie wino wybrać do steków, a co do szparagów, gołąbków, wegeburgera czy okonia?
Żyjemy w szczęśliwej epoce powszechnej dostępności win z każdego niemal zakątku globu. Nie inaczej jest z kuchnią – pizza, curry, kimchi, burger, boeuf bourgignon, sushi albo wiener schnitzel, ryby z drugiego końca kontynentu i warzywa z ekologicznej uprawy pod miastem – wszystko to mamy w zasięgu ręki. Takie bogactwo daje możliwość niezliczonych kombinacji, gdy przychodzi do wybrania wina do potrawy, albo na odwrót – dania do butelki, którą akurat dzisiaj bardzo chcemy otworzyć.
Często najpierw wybieram na kolację wino, a dopiero potem zastanawiam się, co do niego ugotować.
W Nożu w pinocie znajdziecie wykaz około 250 odmian i rodzajów win wraz z pasującymi do nich daniami. I setki konkretnych podpowiedzi: co podać do pizzy, ryb, kuchni wegetariańskiej, sałat czy deserów. Przedstawiam najlepsze pary wina z klasykami kuchni polskiej oraz zaskakujące połączenia, jakie wykreowali znani sommelierzy. A na deser: historie menu z całego świata, których miałem przyjemność doświadczyć.
Tomasz Prange-Barczyński
Szczegóły: Nóż w Pinocie - Tomasz Prange-Barczyński
Tytuł: Nóż w Pinocie
Autor: Tomasz Prange-Barczyński
Wydawnictwo: Pascal
Kod paskowy: 9788383174426
ISBN: 978-83-8317-442-6
Rok wydania: 2025